Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Coronaviruset riskerar sprida sig ohämmat i världens flyktingläger

Från 2020
Flyktinglägret Nuseirat i Gaza.
Bildtext Flyktinglägret Nuseirat i Gaza.
Bild: EPA-EFE/MOHAMMED SABER

Allt fler hjälpinstanser oroar sig för vad som händer om coronaviruset når de överbefolkade flyktinglägren i världen.

Volontärorganisationen Läkare utan gränser kräver att lägren på de grekiska öarna evakueras omedelbart.

- Risken för att viruset sprids bland invånarna i lägren är extremt hög så fort de exponerats, säger Läkare utan gränser (MSF) i ett uttalande.

MSF tar det ökända lägret i Moria på Lesbos som exempel. De vanliga rekommendationerna om att tvätta händerna ofta och hålla distans till andra är helt enkelt omöjliga att följa där.

Barn i flyktinglägret i Moria på Lesbos.
Bildtext Barn i Morialägret.
Bild: AFP / Lehtikuva

- I delar av Morialägret finns det bara en vattenkran på 1&nbs;300 invånare och ingen tvål tillgänglig, säger MSF:s medicinska koordinator i Grekland, Hilde Vochten.

Hon påpekar att familjer på fem-sex personer tvingas sova på bara tre kvadratmeter.

- Överallt i världen inställer regeringarna offentliga tillställningar och förbjuder stora folksamlingar, men i lägren på de grekiska öarna har människorna ingen annan möjlighet än att leva tätt tillsammans, säger Vochten.

En invånare i byn Plomari på södra Lesbos konstaterades ha coronavirus tidigare i veckan. Det är det första konstaterade fallet på ön.

Karta över den grekiska ön Lesbos.
Bild: Yle / Google

Läget är kritiskt även för de över en miljon rohingyer som bor i flyktingläger i Bangladesh vid gränsen mot Myanmar (Burma).

De flesta rohingyer där flydde då Myanmars militär började attackerade deras byar hösten 2017. De tog sig över gränsen till Bangladesh där det upprättades läger för dem.

Det upprättas som bäst platser där folk kan isoleras och man lär ut hygienmetoder till barn, uppger UNHCR:s talesman Louise Donovan. Enligt henne sker det här främst via ett nätverk frivilliga kvinnor.

Läger för burmesiska rohingyaflyktingar i Bangladesh.
Bildtext Flyktingläger för rohingya nära Cox's Bazar i Bangladesh.
Bild: EPA-EFE/TRACEY NEARMY

Andra stora flyktingläger där invånarna är speciellt utsatta för eventuell coronasmitta är exempelvis lägren för syrier i Turkiet och inne i själva Syrien, där hälsovården närmast upphört att existera.

Myndigheter och volontärorganisationer varnar också för följderna om en coronaepidemi bryter ut i flyktinglägren i Libanon och bland migranterna vid den mexikansk-amerikanska gränsen.

Frivilliga delar ut mat i migrantlägret i Matamoros i Mexico vid gränsen mot USA.
Bildtext Frivilliga delar ut mat i migrantlägret i Matamoros i Mexico vid gränsen mot USA.
Bild: EPA-EFE/CRISTOBAL HERRERA

Och kinesiska uigurer i exil oroar sig för vad som hänt eller kommer att hända i de stora läger som Kina upprättat för uigurer som fängslats och internerats. Mycket lite är känt om förhållandena där.

Upp till en miljon uigurer och andra muslimska minoriteter uppskattas leva i interneringsläger, enligt exiluiguriska källor.

Demonstration i Hongkong mot Kinas behandling av uigurer.
Bildtext Demonstration i Hongkong mot Kinas behandling av uigurerna.
Bild: AFP / Lehtikuva

Diskussion om artikeln