Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Estland utlyste nödläge - kontrollen vid gränserna skärptes och på hårt drabbade Ösel hinner inte hälsovården med

Från 2020
Uppdaterad 13.03.2020 19:09.
I Tallinn har caféer och lunchrestauranger färre kunder än normalt.
Bildtext I Tallinn har caféer och lunchrestauranger färre kunder än normalt.
Bild: Gustaf Antell

Regeringen i Estland garanterar att utlysandet av nödläge inte kommer att leda till livsmedelsbrist. Från och med måndagen är alla skolor, yrkesskolor och högskolor stängda, men daghemmen håller ännu öppet.

I dag ordnas den sista skoldagen på minst två veckor, men antagligen blir det den sista skoldagen till nödlägets slut den 1 maj.

Barnen och ungdomarna förväntas i dag ta hem alla saker från skolan som behövs för distans- och hemstudier.

I Estland har ungefär 80 personer konstaterats bära på coronaviruset och regeringen följer nu Världshälsoorganisationen WHO:s råd om att begränsa större sammankomster.

Förutom att skolor stängs ställs alla hobbygrupper och idrottsträningar för barn och ungdomar in.

Daghemmen håller öppet så att föräldrarna ska kunna jobba och inte skicka barnen till mor- och farföräldrar, som ofta tillhör riskgruppen för coronaviruset.

Dessutom har alla offentliga sammankomster förbjudits.

- Enligt regeringens beslut är det förbjudet att besöka vårdhem och sjukhus för följden av ett besök kan vara tragisk, betonar socialminister Tanel Kiik.

En av regeringens prioriteter just nu är att hitta tillräckligt med skyddsutrustning åt alla dem som jobbar inom vården.

- Vi måste hålla igång alla nödvändiga samhällstjänster så att vi inte råkar i en situation där de personerna inte kan jobba, säger Kiik.

Det här gäller också gränserna, där nu kontroller genomförs på alla resenärer. Inrikesministeriet överväger att kalla in hemvärnet för att hjälpa vid gränserna vid behov.

Läs om alla den estniska regeringens åtgärder och restriktioner under nödläget här (på engelska).

Vårt budskap till invånarna är att de ska försöka undvika kontakt med andra personer

― Madis Kallas, kommundirektör på Ösel

Hårdast drabbat är ön Ösel, där hälften av alla som har smittats av coronaviruset har påträffats.

Viruset antas ha kommit till ön i samband med att ett volleybollag från Milano spelade i staden Kuressaare förra veckan.

Senare har åtminstone fem spelare från det italienska laget konstaterats bära på viruset.

- Vi försöker normalisera läget, säger kommundirektör Madis Kallas till nyhetsportalen Delfi. Vårt budskap till invånarna är att de ska försöka undvika kontakt med andra personer.

Sjukhuset på Ösel varnade redan i går att det inte klarar av att ta itu med alla fall och misstänkta fall så fort som det borde. På ön finns fyra ambulanser, varav två nu bara jobbar med coronarelaterade fall.

Kryssningsresor på linjen Tallinn-Stockholm stoppade

Färjetrafiken mellan Tallinn och Helsingfors fortsätter tillsvidare, men alla resenärer måste fylla i ett frågeformulär.

Resenärer som kommer från riskområden sätts i karantän. Ansvaret för att informera utländska resenärer ligger på reseförmedlaren som säljer biljetter.

- Tallink har redan slutat sälja kryssningar (till Sverige), så antalet så kallade nöjesresenärer sjunker drastiskt, säger inrikesminister Mart Helme.

Däremot fortsätter färjan att gå för att inte stoppa den viktiga importen från och genom Sverige.

Regeringen uppmanar esterna att inte alls resa just nu och utlandsester rekommenderas att inte besöka landet så länge nödläge råder.

Superministeriumet i Tallinn
Bildtext Estlands superministerium där flera ministerier är samlade i en byggnad.
Bild: Elis Henell

Artikeln uppdaterades klockan 19.10 med ett högre antal konstaterade fall av smittade.

Diskussion om artikeln