Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Hotellmagnaten Stordalen om coronapandemin: “Världen går inte under den här gången heller”

Från 2020
Petter Stordalen
Bildtext Petter Stordalen tänker rida ut stormen.

Hotellmagnaten och miljardären Petter Stordalens imperium drabbas hårt av coronapandemin. – Det är tufft just nu, men jag är övertygad om att vi klarar också denna kris.

Hotellmagnaten Petter Stordalen har varit med om börskraschen 1987, Asienkrisen 1998, it-bubblan i början av 2000-talet och finanskrisen 2008. Men coronapandemin beskriver han som den största krisen någonsin. Också hans hotellimperium hotas nu av coronapandemin.

– Den påverkar hela resebranschen, restauranger och hotell. Det är många anställda som påverkas. Vi måste passa på så att den inte sätter stopp för allt.

Det säger Petter Stordalen som själv brukar se ut som om en superhjälte vid sina redan ökända invigningsshower, där han än klättrar längs med väggarna som Spindelmannen, än gör entré på vattenskoter likt James Bond. Men den här fienden rår inte ens han på.

"Gråter om natten"

Petter Stordalens kedja Nordic Choice har sammanlagt 207 hotell i Norden med över 17 000 anställda i Norden och Baltikum. I slutet av fjolåret gick Stordalen in som en av köparna i den då konkursdrabbade resejätten Vinggruppen, dit också Tjäreborg hör. För många inom branschen blev han då räddaren i nöden. Men det handlar förstås om business, och hans imperium har expanderat i rask takt. Blir han någonsin nöjd?

– Det handlar inte om pengar utan om utmaningen och spänningen. Jag investerar praktiskt taget mer pengar än jag tjänar in varje år.

På längre sikt har Petter Stordalen storslagna planer för huvudstadsregionen. 2023 planerar han öppna ett nytt jättehotell med över 700 rum vid Helsingfors-Vanda flygplats. Tanken är också att samma år öppna ett hotell i en 160 meter hög skyskrapa som ska byggas vid Kägeludden.

Men coronaviruset påverkar åtminstone tillfälligt hans affärsverksamhet. Permitteringar och uppsägningar är nu aktuella också i Petter Stordalens imperium.

– Jag sover som ett oroligt barn om natten, jag vaknar ofta och gråter mycket. Det är tufft just nu, men ibland har man inget val, säger han om uppsägningshoten.

Risktagaren Petter Stordalen är ändå övertygad om att han överlever också denna kris.

– Jag är agnostiker, men i Bibeln står det att jorden går under bara en gång, och det sker inte heller denna gång.

Klimat och expansion en svår ekvation?

Petter Stordalen har engagerat sig i klimatfrågor och ser, trots coronapandemin, ändå klimatförändringen som den största krisen världen stått inför. Tillsammans med ex-hustrun Gunhild Stordalen är han initiativtagare till The Stordalen Foundation, en stiftelse som bland annat köpt in stora mängder regnskog och investerat i återvinningsbar energi.

I samband med köpet av Ving blev han ändå hårt kritiserad av miljörörelsen för att ge dubbla budskap. Så här svarar han på kritiken:

– Om du är en del av problemet måste du också välja att vara en del av lösningen.

Som exempel nämner han att Nordic Choice är med om att bygga ett av världens första hotell med noll utsläpp i Solna, strax utanför Stockholm.

– Det kostar mer, men är möjligt. Det handlar hela tiden om att jobba för en mer hållbar kapitalism. Politiker, civilsamhället och näringslivet måste alla jobba tillsammans för att hitta en lösning.

“Älska måndagar”

“Jag vet att jag kan framstå som en excentrisk rikspajas med storhetsvansinne. En pr-kåt duracellkanin som snackar för mycket och har för spetsiga skor”, skriver Petter Stordalen i sin bok Min Hemlighet. Men showen och storslagna öppningsceremonier är bara en bråkdel av hans liv. Vardagarna är däremot de han brinner för.

– Jag älskar måndagar, jag älskar vardagar och att vara på kontoret bland de anställda. Jag har så mycket att vara tacksam för.

Hur ser en miljardär på lycka och framgång?

– Viktigt för mig är familjen, men också den nordiska modellen.

Petter Stordalen anser att det är det fel att tala om den amerikanska drömmen, att man borde tala mer om den nordiska välfärdsmodellen.

– Vi har en modell som kanske är den bästa modellen i världen, jag vill kämpa för att bevara den.

Petter Stordalen säger att han är rädd för den polarisering som sker i Europa, indelningen i “de och vi”.

Ett hårt bakslag för lyckan var äktenskapet som tog slut i slutet av förra året. Petter Stordalen och hans fru Gunhild Stordalen meddelade att de går skilda vägar efter 14 år tillsammans.

– Gunhild är mitt livs kärlek. Gunhilds stora dröm är att rädda världen, och det kan du inte göra genom att jobba bara i Oslo. Jag är enormt stolt över Gunhild. Men livet är inte alltid perfekt, men det kan bli ganska perfekt. Jag reser fortfarande på semester med både min ex-fru och med Gunhild.

Petter Stordalen säger att han skulle göra allt om igen.

– Om jag hade vetat första gången jag dejtade Gunhild att det skulle sluta så här skulle jag ändå göra allt om igen, uppförsbackarna och nedförsbackarna, hennes sjukdom och festerna. Det har definitivt gjort mitt liv rikare. Sedan vet man aldrig hur det går.

Petter Stordalen medverkar i Efter Nio, måndagen den 16 mars 2020, kl. 21.00 i Yle Fem och Yle Arenan.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln