Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Drömde om en egen restaurang - blev företagare på köpet

Från 2020
kock i restaurangkök
Bildtext Mattias Åhman
Bild: yle/Antti Kuusiniemi

- Jag drömde om att ha en egen restaurang, inte om att bli företagare. Men det är ju samma sak.

Den insikten gjorde krögare Mattias Åhman i Vasa förra året då hans dröm blev verklighet. Han är en av flera unga som i dag väljer en företagarbana.

Allt börjar med råvaran

- Utan bra råvara kan man inte göra bra mat, hävdar Mattias Åhman bestämt, där han står en mulen vintermorgon i lagret hos frilandsodlaren Christer Finne i Solf.

Åhman har som vana att besöka producenterna i regionen för att se vad de odlar och hur. Vintertid är det rotsaker som gäller. Potatis, kål, morötter, rödbetor. Sådant som går att lagra.

- På restaurangen tar vi under sommaren hand om vilda växter och skott, som vi picklar och torkar och använder vintertid, berättar Mattias. Är det odlat ska det vara närodlat.

Det här är den tiden på året då odlaren går genom frökataloger och funderar på vad som ska sättas i jorden inför nästa säsong. Här har också Åhman en viss möjlighet att påverka det som odlas.

- Jag kan be om något speciellt för oss ifall jag vill, berättar Mattias Åhman.

Maten blev tidigt en passion

Mattias Åhman blev utsedd till årets kock i Finland 2017. Mat har alltid varit en passion för honom.

- Det var nog hemma det började. Måltiden, att alla är hemma och sitter tillsammans och äter.

Och med huslig ekonomi i skolan var siktet klart.

- Jag förstod direkt att det är det här jag vill göra.

Efter kockutbildningen jobbade Mattias hos tv-kocken Michael Björklund på Åland och vid en fine dining restaurang i Göteborg för att samla på sig värdefull erfarenhet.

I dag är Michael Björklund och Simon Selin delägare i den restaurang som de öppnade tillsammans med Åhman i slutet av förra sommaren i Fiskets hus på fiskstranden i Vasa.

Svårt att få finansiering

Men att starta restaurang kräver investeringar och kapital. En ung kille på några och tjugo som tassar in på banken med hatten i hand och vill ha finansiering för ett sådant stort projekt är inte så vanligt, medger Åhman.

- Man funderade nog om han vet vad han håller på med. Lätt var det inte, men här är vi nu och det var bra att någon trodde på oss.

Allt har gått bra hittills och när Svenska Yle är på besök är det kö till lunchen. Restaurangen har inte ens ett år på nacken.

- Vi har jobbat hårt för att ha nöjda gäster, berättar Mattias.

Men nyhetens behag är inget man lever på i det långa loppet. Det är långa arbetsdagar och just ingen ledig tid alls.

- Klart att man var spänd i början, men jag tycker nog att oron har lagt sig. Det är fullt upp med jobb, säger Mattias.

Programmet är inte längre tillgängligt