Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Fylgia i Vasa tar coronaviruset på allvar: "På bästa sätt ska vi försöka skydda oss"

Från 2020
Peter Guss vid Fylgia i Vasa.
Bildtext Peter Guss vid Fylgia i Vasa.
Bild: Yle/Anna Ruda

På äldreboendet Fylgia i Vasa tar man coronaviruset på stort allvar. Fylgias föreståndare Peter Guss berättar att man försöker minimera antalet extra utomstående besök.

Äldreboendet sköts av en förening vars medlemmar brukar besöka hemmet ofta, de besöken har man nu ställt in och samma gäller den planerade påskbasaren.

- Vi har ju också grupper som uppträder här, sånggrupper till exempel, och jag har nu tackat nej för tillfället. Vi tycker att det är väldigt viktigt att vi tar itu med den här saken i tid.

Minimera smittorisken

På Fylgias ytterdörr sitter en lapp med rubriken: Så skyddar du åldringar och sjuka från att smittas av corona.

Där står bland annat att man inte ska besöka sjukhus och vårdhem om man har influensasymtom, om man har träffat någon som är sjuk eller om man har varit på resa.

- Vi har skärpt oss också inom huset. Vi har talat om hur viktig handtvätt är och hur man hostar och nyser rätt.

Guss säger att de tar coronaviruset på allvar.

- Den här smittorisken ska vi försöka minimera.

Guss rekommenderar dem som har en äldre anhörig på ett boende att tänka efter noga innan man besöker hen.

- Man kan ju komma på besök om man är säker på att man inte är smittad. Men det här trappas upp hela tiden så snart måste vi fundera om vi alls ska hälsa på eller om vi ska ringa istället. Det här är ju i alla fall tillfälligt. Alla vet orsaken och jag tror många boende accepterar det.

Hög medelålder och många sjuka

Guss berättar att de boendes bästa informationskälla är de anställda vårdarna, även om många också följer med tidningar och radio. På Fylgia bor just nu 59 personer.

- Flera som jag har talat med säger att de hoppas att viruset inte ska komma hit. Här finns också en rädsla, medelåldern är 92 år och många har sjukdomar. På bästa sätt ska vi försöka skydda oss och skydda dem som bor här.

Guss tycker inte att samhället överdriver faran med coronaviruset.

- Vi måste förbereda oss och det är bättre att förbereda sig för mycket än att man har för lite beredskap. Beredskapen trappas upp hela tiden och jag hoppas att vi ligger ett steg före.

Diskussion om artikeln