Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vasafamilj kommer hem från Harvard till två veckor i karantän: "Hoppas finländarna inte handlar upp all mat förrän vi kommer hem"

Från 2020
Uppdaterad 15.03.2020 10:04.
En väg som leder upp till en stor byggnad.
Bildtext Det ekar tomt på Harvarduniversitetets campusområde. Universitetet har uppmanat studerande att flytta hem och all undervisning sker via nätet.
Bild: Privat/Maria Ehrnström-Fuentes

Efter flygförbud samt stängda campus och skolor bestämde sig Maria Ehrnström-Fuentes, gästforskare på Harvarduniversitetet i Boston i USA, att det är dags att återvända till Finland.

Vasabon Maria Ehrnström-Fuentes har bott i Boston i ungefär tre månader med sin familj. Hon fick ett stipendium för att fungera som gästforskare på Harvarduniversitetet och tanken var att hela familjen skulle stanna i USA till sommaren.

Men sedan ställde coronaviruset till det för familjen. Universitet har beslutat att flytta all undervisning till nätet och alla studerande uppmanas flytta hem.

Då dessutom skolorna, där Ehrnström-Fuentes barn gått, stänger, bestämde sig familjen för att åka hem. Även reseförbudet från Schengenområdet som president Donald Trump utfärdat fick familjen att reagera.

- Vi tycker väl att det är lite absurt, men det fick oss lite att hicka till. De flesta av oss (hon och hennes nordiska kollegor, red. anm.) funderade på hur vi ska fixa hemresan, eftersom om resorna hit tar slut, så förstår vi att resorna härifrån också i något skede sinar, konstaterar Ehrnström-Fuentes.

Maria Ehrnström-Fuentes.
Bildtext Maria Ehrnström-Fuentes och hennes familj hade planer på att stanna i Boston hela våren, men nu kommer de hem.
Bild: Privat bild

Familjen bokade därför en hemresa till måndagen och de hoppas att de också kommer iväg.

- Jag är medveten om att situationen har ändrats drastiskt på bara några dagar, eftersom för bara en vecka sedan så tänkte vi inte alls de här tankarna. Men vi får hoppas på att det kommer att fungera, säger Ehrnström-Fuentes.

- Vi är inte direkt oroliga för själva viruset, men förstås är det lite obehagligt att vara i ett land där man inte riktigt känner till hur hälsovårdssystemet fungerar.

USA är inte förberett för viruset

Enligt Ehrnström-Fuentes är man dåligt förberedda på coronaviruset i USA och hon anser att Trump utfärdade ett reseförbud för att inte behöva desto mera fundera på problemen som uppstår här hemma.

- Det känns som att överlag i USA så är man inte riktigt förberedd att se på de här sakerna med det allvar som behövs.

I delstaten Massachusetts där familjen bor finns en viss beredskap, eftersom där också finns några av världens främsta epidemiologer. Men vanligt folk verkar inte ännu bekymra sig över viruset.

- Tills vidare är det helt som vanligt på gatorna, man märker inte mycket av det. Det är lite konstigt då man har levt i några dagar med den här uppmaningen från universitetet att vi ska begränsa allting. Det känns på ett sätt som att leva i två olika världar.

Hamnar i karantän i Finland

Ifall familjen kommer iväg på måndag så kommer de att hamna i karantän då de väl är framme hemma i Finland.

- Det är vi medvetna om och vi har inga problem med det. Vi hade ändå tänkt börja isolera oss här i USA och dra oss undan från folkmassorna. Den enda grejen är att jag hoppas inte finländarna går och handlar upp all mat förrän vi kommer hem, så att vi också får lite mat.

Huruvida Ehrnström-Fuentes kommer att återvända till Harvard i ett senare skede är oklart.

- Vårterminen är nog förbi, men ingen vet någonting om höstterminen och eventuellt återvänder jag en tid på hösten, men det får vi se. Det känns inte riktigt aktuellt att gå så långt fram i tiden just nu.

Diskussion om artikeln