Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

All undervisning sköts på distans vid Åbo Akademi på grund av coronarisken

Från 2020
Arkens huvudingång
Bildtext All undervisning sköts på distans vid Åbo Akademi den här våren.
Bild: Isabel Nordberg /Yle

Åbo Akademi tar ett drastiskt beslut för att begränsa spridningen av coronaviruset. All undervisning sköts på distans från och med den 23 mars, då den nya studieperioden inleds.

Universitetets ledningsgrupp fattade beslutet på fredagen.

Universitetet vill bromsa smittspridningen bland studerande, personal och besökare. Inkommande vecka inleds ett uppehåll i undervisningen, och efter det inleds studierna alltså på distans.

Föreläsningarna sköts exempelvis med hjälp av videokontakt och inlämningsuppgifter, berättar kommunikationschef Thurid Eriksson. I vissa fall blir distansstudierna knepigare, exempelvis då det gäller laboratoriearbete och fältstudier, fortsätter Eriksson.

åa
Bild: Yle/Andy Ödman

Alla tentamenstillfällen ställs in för resten av läsåret till slutet av juli. Istället ordnas möjligheter för examination på distans. Även disputationer är stängda för publik fram till slutet av maj, istället kan man följa med dem via videolänk.

Personalen och studerande uppmanas att jobba på distans i mån av möjlighet och universitetet är också beredd att kalla hem alla studerande som är på utbyte utomlands.

Vid Åbo Akademis bibliotek stängs läsesalarna, meddelar universitetet. Låneservicen hålls öppen, men med vissa begränsningar.

– Åbo Akademi har en beredskap för coronaviruset som bygger på nationella bestämmelser och rekommendationer. Vi följer noggrant den fortsatta utvecklingen av spridningen av coronaviruset, och tar vårt ansvar för att bidra till att minimera smittspridningen, säger vicerektor Stefan Willför, ordförande för Åbo Akademis krisledningsgrupp i ett pressmeddelande.

Diskussion om artikeln