Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Guldtränaren Jukka Jalonen räknar med att ishockey-VM ställs in: ”Vi tänker i första hand på vår egen, familjens och vännernas hälsa”

Från 2020
Uppdaterad 13.03.2020 21:40.
Jukka Jalonen.
Bildtext Jukka Jalonen.
Bild: Lehtikuva

I dag ställdes träningsmatcherna mot Danmark in och förbundskaptenen Jukka Jalonen tvivlar på att det kommer att bli några VM-läger över huvud taget. Jalonen tror också att det bara är en tidsfråga innan VM ställs in.

I torsdags gick ansedda The Hockey News ut med att herrarnas ishockey-VM kommer att inhiberas. Enligt tidningen ska internationella ishockeyförbundet IIHF komma med ett besked om några dagar.

Förbundets viceordförande Kalervo Kummola bestred uppgifterna och IIHF meddelade också att det inte skett någon förändring angående turneringens status.

På fredagen blev det officiellt att Lejonens träningsmatcher mot Danmark i april ställs in och förbundskaptenen Jukka Jalonen räknar med att alla VM-läger kommer att gå samma öde till mötes.

Och Jalonen är inte speciellt optimistisk angående mästerskapet som ska spelas i Schweiz i maj.

– Alla landslagsläger kommer nog att ställas in, inte bara den första veckan. Och knappast blir det något VM heller. Även om det inte är officiellt så kommer nog ingen att åka till Schweiz. Idrotten kommer att tystna ett tag, säger Lejonlotsen till MTV.

Jukka Jalonen jublar med VM-bucklan i händerna.
Bildtext Jalonen ledde Lejonen till VM-guld förra våren.
Bild: imago images / ActionPictures/ All Over Press

Hälsan är det viktigaste

Den schweiziska ligan har redan ställt in säsongen på grund av coronaviruset och Jalonen tror att det bara är en tidsfråga innan mästerskapet blåses av.

– Det spelar ingen större roll om man går ut med besked om två dagar eller när det sker. Det är nog färdigspelat för den här säsongen. Jag gissar att Schweiz kommer att fatta beslutet att vi inte spelar och sedan kommer det ut via IIHF, säger han.

Även om VM är landslagssäsongens stora höjdpunkt så påpekar Jalonen att den enda rätta lösningen är att ställa in mästerskapet.

– Jag tror heller inte att spelarna tänker speciellt mycket på mästerskapet. Jag har inte diskuterat saken desto mer men vi är nog alla ganska så lika och vi tänker i första hand på vår egen, familjens och vännernas hälsa.

– Det är viktigare att få stopp på den här pandemin och att människor hålls friska. Vi hinner spela senare och situationen är som den är, säger han.