Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Dramatik i Mexikos VM-rally: Esapekka Lappis bil började brinna och totalförstördes – "Jag förstod inte hur allvarligt det var så jag försökte ännu köra"

Från 2020
Programmet är inte längre tillgängligt
Esapekka Lappis bil började brinna och totalförstördes - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

I Mexikos VM-rally var det i natt dags för den ikoniska och intressanta "El Chocolate" specialsträckan. Det blev ändå allt annat än en fröjdefull erfarenhet för Esapekka Lappi. Lappis bil började brinna strax efter målgång och totalförstördes till slut till finländarens förskräckelse. Kalle Rovanperä hade ett bättre slut på dagen och knep segern på dagens sista sträcka.

Rallysäsongens tredje VM-rally i Mexiko inleddes på torsdagen. Då det i dag var dags för den ikoniska specialsträckan, "El Chocolate", tog Mexiko-rallyt en oväntad och dramatisk vändning för Esapekka Lappi.

Lappi kunde visserligen köra den 31 kilometer långa sjunde specialsträckan i mål, men strax därefter blev det bråttom ut ur bilen.

Lappis bil började nämligen brinna. Lappis kartläsare Janne Ferm hoppade snabbt ur bilen medan Lappi satt kvar då arrangörerna försökte släcka branden.

Då det inte lyckades körde finländaren i väg bilen möjligast långt från människorna i området – utan att inse hur allvarlig situationen var.

Både Lappi och Ferm klarade sig ändå till slut oskadda.

Se de dramatiska skedena efter målgång genom att trycka på artikelns huvudbild.

– Jag förstod inte att bilen brinner före efter målgång då Janne öppnade dörren och sa det. Jag förstod inte hur allvarligt det var så jag försökte ännu köra. Branden släcktes inte. Som tur är vi oskadda, säger Esapekka Lappi i WRC:s sändning.

Bilen totalförstördes

Esapekka Lappi säger att han inte hade full koll på läget då han körde iväg efter det första släckningsförsöket.

– Jag såg inte ordentligt hur allvarlig branden var då fönstren skymmer sikten rätt mycket. Till slut förlorade jag bromsarna och hoppade bara ur bilen. Det är verkligt synd men det är en del av grenen.

Lappi sprang sedan i väg men stannade en bit från bilen och tittade på den brinnande bilen som till slut totalförstördes.

– Vi hade inga som helst problem under specialsträckan så jag vet inte vad som utlöste branden, fortsätter han.

Stallchefen Rich Millener säger i sändningen att branden överraskade honom och att han främst är lättad att inget allvarligare hände.

– Det är nog en liten chock, i synnerhet om man tänker på vår budget. Det viktigaste är förstås att både Esapekka och Janne är oskadda. Det här är ett stort problem för oss.

Kalle Rovanperä vann dagens sista specialsträcka

Till följd av branden ställdes den åttonde specialsträckan in och starten på de följande sköts upp. Specialsträckorna nio till tolv kunde ändå köras.

Kalle Rovanperä fick avsluta dagen på topp.

Den snabbaste tiden på WRC-historiens kortaste specialsträcka skrevs i Rovanperäs namn.

– Stage León på 730 meter må vara den kortaste specialsträckan någonsin i WRC, men en seger är en seger! skriver finländaren på Twitter.

Efter den tolfte specialsträckan ligger Rovanperä nu på en femte plats. Teemu Suninen ligger tvåa, 13,2 sekunder efter ledande Sebastien Ogier.

– Dagen var otroligt bra. Det var bra fart dagen igenom och det har varit en fröjd att få köra på gränsen hela tiden. Jag har presterat på den nivå jagborde, säger Suninen till Yle Urheilu.

12 specialsträckor återstår. Mexikos VM-rally fortsätter i morgon kväll finsk tid.

Diskussion om artikeln