Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Direkt: En vacker och åtrådd final, inför tomma läktare – bandysäsongens två intressantaste lag kämpar om bucklan på en tystare arena än någonsin förr

Från 2020
Uppdaterad 14.03.2020 18:04.
Programmet är inte längre tillgängligt
Bandyligans final: Akilles -Veiterä (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Säsongens två klart bästa lag, Akilles och Veiterä, gör i dag upp om den åtrådda mästerskapsbucklan. Den här gången kommer ändå arenan vara tyst, tystare än någonsin förr. I går kväll höll ändå supportrarna liv i närheten. Det var en vacker timme. Det kommer att bli en vacker final. Helt i grönt och vitt.

Kl. 17.55 TV2 och Arenan: FM-finalen i bandy, Akilles-Veiterä
Referent: Leif Lampenius
Kommentator: Andreas Sjöblom

Den finländska bandysäsongens två intressantaste och bästa lag. Den här gången finns det inga avvikande åsikter därom.

Samma matchsaldo med 15 segrar, 1 oavgjord och 2 förluster. Borgå Akilles och Veiterä från Villmanstrand har gått på genom hela serien på ett väldigt liknande vis.

I kväll går den åtrådda finalen. Inför tomma läktare.

Finalen blir ett av de sista idrottsevenemangen den här våren. Bollplanen i Borgå är den här gången en tystare spelarena än någonsin förr i stadens långa bandyhistoria.

Nästan mål i bandymatch.
Bildtext Favorit i repris i år, men utan publik.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Akilles vann serien, möjligast knappt, tack vare de inbördes mötena. I Borgå slutade matchen 3-3, i Villmanstrand vann gästerna, 2-3.

I semifinalerna nyss spelade Borgålaget ut Kampparit och sydkarelarna gjorde detsamma med JPS, som igår tog hand om bronsmedaljerna.

Samma 2-3 var också siffrorna då Akilles kort efter nyår, i Villmanstrand, spelade hem finalen i den finska cupen.

De två finallagen känner varann väl och strävar efter en liknande, modern, skickligt fartfylld bandy. Kreativ men disciplinerad.

"Ge oss det enda vi behöver"

Rollfördelningen spelarna emellan och smarta taktiska drag har varit Borgålagets varumärke i vinter. Ett i högsta grad vältränat lag som vid behov varit verkligt farligt i matchernas slutskeden.

Veiterä har kanske något färre spelare som nu är i sitt livs form men bandykunnandet är utomordentligt, fortfarande. Också mot Veiterä ska misstagen vara få.

Vilda bandyanhängare hejar.
Bildtext Supportrarna under finalen 2017.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

"Ge oss det enda vi behöver", sjöng en grupp hängivna supportrar i närheten, medan Akilles i går kväll körde sin sista förberedande träning. Signalen blev inte oklar. På ett bättre sätt kunde de inte ha sagt det.

Det var en vacker timme. Det kommer att bli en vacker final. Helt i grönt och vitt. I de vackraste färger de båda lagens stora anhängarskaror vet.

Frånvarande skaror men ändå så närvarande.

Diskussion om artikeln