Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Amerikansk militärbas i Irak träffades av över 30 raketer - alla utländska styrkor borde lämna landet kräver armén

Från 2020
Uppdaterad 14.03.2020 14:28.
USA:s militärbas Camp Taji norr om Bagdad, används bland annat för att utbilda irakiska styrkor.  Arkivbilden visar hur irakiska stridsvagnar övar på basen.
Bildtext USA:s militärbas Camp Taji norr om Bagdad, används bland annat för att utbilda irakiska styrkor. Arkivbilden visar hur irakiska stridsvagnar övar på basen.

USA:s militärbas Camp Taji norr om Iraks huvudstad Bagdad har utsatts för nya raketattacker. Flera raketer slog ner inne på basen, och minst två irakiska soldater skadades allvarligt.

En irakisk överste på basen säger att han hörde minst tio raketer slå ner på området. Ingen har ännu tagit på sig skulden för raketattackerna.

- Den första uppskattningen är att två irakiska soldater som tillhör luftvärnet skadades och är i kritiskt tillstånd, säger en irakisk militär talesman. Enligt honom har det dimmiga vädret bidragit till att basen har angripits flera gånger, eftersom flygspaningar över området har försvårats.

Den irakiska armén säger i ett uttalande att USA och andra utländska styrkor i landet inte borde använda raketattackerna som ursäkt för nya hämndattacker, utan alla utländska styrkor borde lämna Irak, så som parlamentet kräver.

Militärbasen Camp Taji som ligger omkring 20 kilometer norr om Bagdad, träffades av minst 18 Katjusha-raketer i onsdags, då tre utländska soldater dödades. USA hämnades raketattackerna i går, med en rad flygangrepp mot en shiamuslimsk milisgrupp och iranska mål inne i Irak.

Minst sex personer dödades i de amerikanska attackerna. Iraks regering protesterade kraftigt och anklagade USA för att ha kränkt landets suveränitet.

Camp Taji norr om Bagdad är en av den USA-ledda militärkoalitionens största baser i Irak.
Bildtext Camp Taji är en av den USA-ledda militärkoalitionens största baser i Irak.
Bild: Copyright News Limited

Kräver USA:s reträtt från Irak

Onsdagens raketattacker mot Camp Taji var de värsta på lång tid mot USA, som trotsar det irakiska parlamentets krav på att amerikanerna drar bort sina styrkor från landet.

Sedan oktober har misstänkta jihadister eller pro-iranska milisgrupper angripit amerikanska mål minst 23 gånger för att öka trycket på USA att retirera från landet.

En av dem tros vara Kataib Hizbollah som USA anklagar för att ha utfört en raketattack mot en amerikansk militärbas i norra Irak i december.

En civil amerikan dödades, och USA hämnades attacken i början av januari genom att mörda den iranska toppgeneralen Qassem Suleimani i en drönarattack på Bagdads internationella flygplats.

En av Kataib Hizbollas högsta ledare, Abu Mahdi al-Muhandis, dödades samtidigt i den amerikanska missilattacken mot Suleimani.

Amerikanerna betraktar Kataib Hizbollah som en "utländsk terroristorganisation" som sattes upp på USA så kallade svarta lista år 2009.

Källor: AP, Reuters

Diskussion om artikeln