Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finländarnas oro syns i deras köpbeteende - Livsmedelsverket: "Du behöver inte hamstra eller använda engångshandskar då du handlar"

Från 2020
Uppdaterad 14.03.2020 21:23.
Kvinna i matbutik står bredvid en kundvagn.
Bildtext Kunderna har blivit extra försiktiga.
Bild: Yle / Hanna Othman

Coronaviruset sprids genom droppsmitta mellan människor. Ändå har rädslan för att viruset finns på ytor lett till att en del kunder har börjat använda engångshandskar i butiker.

Oron för det nya coronaviruset har börjat synas som överdriven försiktighet i finländarnas köpbeteende. På många håll har butikerna tömts då folk har hamstrat toalettpapper och livsmedel.

Förutom hamstrande har en del av kunderna börjat använda engångshandskar då de plockar åt sig livsmedel, frukter eller grönsaker ur hyllorna i butiken. S-gruppen uppger att fenomenet har förekommit bland annat i Prisma-butiker.

Livsmedelsverket: Det finns ingen orsak att hamstra eller använda engångshandskar

Enligt Livsmedelsverket finns det ingen orsak till att hamstra eller använda engångshandskar i affären.

- Det verkar som om folk är överdrivet försiktiga. Nöden är inte så stor att det skulle finnas ett sådant här behov, säger livsmedelssäkerhetsdirektör Leena Räsänen vid Livsmedelsverket.

Räsänen påpekar att man inte har konstaterat att någon skulle blivit smittad av coronavirus via livsmedel, ytor eller föremål.

Men hon anser att det däremot lönar sig att vara försiktig då man rör sig på kosmetikavdelningar.

Nedan listas råd om hygieniskt butiksbeteende under coronaviruspandemin:

1. Kan man bli smittad av coronavirus via livsmedel?

Enligt nuvarande information kan man inte bli smittad av coronavirus via produkter som säljs i matbutiken. Covid-19 smittar från en insjuknad person till en annan person via droppsmitta, då den insjuknade hostar eller nyser.

Tills vidare har det inte konstaterats att någon blivit smittad via livsmedel, ytor eller föremål. Men god handhygien och hygienisk behandling av maten är de viktigaste sätten att undvika smittsamma sjukdomar.

Då man är sjuk ska man inte gå till matbutiken, eftersom en sjuk person kan smitta andra.

2. Är det tryggt att köpa butikers frukter, grönsaker, nygräddade brödprodukter och produkter från salladsbarerna?

Salladsbarerna ska ha droppskydd. Enligt Livsmedelsverket är risken för att få coronavirussmitta via salladsbesticken inte betydande.

Tängerna ska bytas regelbundet, vilket också gäller vid disken med nygräddade brödprodukter. På det viset undviker man att bakterier hamnar på livsmedlen och via dem sprider sig till andra människor.

- Det allmänna rådet till kunderna är att man inte ska nysa öppet, speciellt inte på livsmedlen. Händerna ska vara rena, påpekar Leena Räsänen vid Livsmedelsverket.

Kommunernas livsmedelsmyndigheter bevakar butikernas salladsbarer.

Man ska följa god handhygien på frukt- och grönsaksavdelningen. Enligt Livsmedelsverket kan inte coronaviruset finnas eller föröka sig i livsmedel.

3. Kan användning av engångshandskar i butiken förebygga coronavirus?

Det viktigaste är god handhygien, det vill säga att tvätta händerna ofta och med tvål samt att använda handdesinfektionsmedel. Enligt Institutet för hälsa och välfärd (THL) kan användning av engångshandskar eller gummihandskar vara bedrägligt.

- De kan ge en felaktig känsla av trygghet. Mikrober fastnar på dem på samma sätt som på händerna, säger Niina Ikonen vid THL.

Om man vill använda engångshandskar borde de vara rena. Om man inte tvättar eller byter dem, är de som otvättade händer.

- Det viktigaste är att undvika att röra vid ansiktet, näsan och ögonen med händerna. Via händerna kommer viruset bland annat till slemhinnorna, säger Leena Räsänen.

puutereita meikkihyllyssä
Bildtext Risken för att bli smittad av coronavirus via sminkprov är enligt Tukes okänd. Kunderna har tills vidare använt sminkprovr som vanligt.
Bild: Satu Krautsuk / Yle

4. Smittar coronavirus via kosmetikavdelningens sminkprov?

Även om coronaviruset enligt THL i första hand via droppsmitta, så är det är ändå möjligt att det smittar också via beröring.

Enligt Säkerhets- och kemikalieverket, Tukes, vet vi inte om viruset kan spridas från en person till en annan via sminkprov.

Tukes kan inte heller bedöma om dessa testprodukter borde tas ur användning under coronavirusepidemin. Tills vidare har kunderna fått använda dem som tidigare.

Överinspektör Terhi Tauriala-Rajala vid Tukes kemikaliearbetsgrupp bedömer att en person som använder ett sminkprov kan utsättas för mikrober, men att det är oklart om det här kan leda till en smitta.

- De används av flera olika personer och därför kan kontaminering ske. Det finns skäl att fundera på om det lönar sig att överhuvudtaget sätta smink från testprodukter på huden, säger Tauriala-Rajala.

Livsmedelsverket (på finska) och THL råder konsumenterna att följa med den uppdaterade informationen deras hemsidor.

Artikeln bygger på Yle Uutisets artikel “Koronan pelko toi kauppoihin petollisen ilmiön – asiakkaat alkoivat käyttää kertakäyttöhanskoja” skriven av Satu Krautsuk. Artikeln är översatt av Sonja Fredriksson.

Diskussion om artikeln