Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Hur kan man skilja mellan förkylning, influensa och covid-19?

Från 2020
Uppdaterad 14.03.2020 23:11.
En kvinna snyter sig i en näsduk
Bildtext Corona bekräftas först genom laboratorieprov.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Är det här nu covid-19? Det har många frågat sig själva de senaste dagarna.

Om du nyser, har ont i halsen, har feber och näsan rinner; hur ska du då veta ifall coronaviruset har brutit ut eller om du har fått en vanlig influensa eller förkylning?

- Problemet är att det inte är lätt, säger professor Olli Vapalahti vid Helsingfors universitets avdelning för virologi.

Enligt honom är det svårt eftersom de här sjukdomarna orsakas av åtminstone 150 olika virus.

Förkylning, influensa eller corona?

Förkylning har mildare symptom. Det börjar vanligtvis med ont i halsen eller sjuk näsa och fortsätter ofta med snuva och hosta. Feber hör nödvändigtvis inte till förkylning, men en del barn kan få hög feber. Vuxna känner sig kanske bara febriga.

Influensa har ofta starkare symptom än förkylning. Det börjar oftast med snabbt stigande hög feber. Till febern kan också höra muskelvärk, hosta, huvudvärk och snuva.

Covid-19 börjar vanligen med feber, torrhosta och att man känner sig trött. Till viruset kan också höra huvudvärk, snuva, ont i halsen, andningssvårigheter, muskelvärk och i vissa fall också matsmältningsproblem.

Corona bekräftas först genom laboratorieprov

Coronavirus kan du inte identifiera hemma. En säker diagnos får du bara via ett laboratorieprov.

Enligt professor Vapalahti är till exempel endast snuva inte ett typiskt tecken på en coronavirusinfektion, men helt säker kan man ändå inte vara.

Om du misstänker att du har blivit smittad av coronaviruset, är det skäl att först per telefon ta kontakt med det egna områdets sjukhus eller hälsovårdscentral. Där får du instruktioner om hur du ska gå vidare.

Coronavirusets symptom är andnöd, hosta och feber.
Bildtext Symptomen vid corona är feber, hosta och svårigheter att andas.
Bild: Miro Johansson/Yle

Många kommuner har också öppnat särskilda rådgivningsnummer för just corona.

En del sjukvårdsdistrikt tar inte längre prov vid varenda coronavirusmisstanke. Om en person i gott skick inte har andningssvårigheter behöver personen inte längre ringa journumret.

Det nationella rådgivningsnumret 0295 535 535 kan man ringa om man vill ha allmän information om coronaviruset, men där ges ingen hälsorådgivning.

Artikeln är en översättning av Yles artikel Mistä voi erottaa, sairastaako nuhakuumetta, influenssaa vai koronaa? skriven av Ilpo Pajunen. Artikeln är översatt av Tintin Råholm.