Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Veckoslutsläsning: Coronaviruset slår hårt mot musiker, att röra sig i naturen gör gott för barn och katter behöver mera motion

Från 2020
kissa katsoo kameran ohitse
Bildtext Katter behöver också röra på sig, påminner veterinären Heidi Rosengren.
Bild: MJ Photography / Alamy

Enligt överläkare Asko Järvinen vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt behövs inte beredskapslagen i det här läget. I Yles program Morgonettan berättar han att beredskapslagen inte använts sedan kriget och att den inte behövs just nu heller.

Regeringen rekommenderar att publikevenemang avbokas, och teatrar och klubbar avbokar föreställningar till höger och vänster. För många kulturarbetare blir det tomt i plånboken. Många har andra inkomstkällor på grund av att branschen är osäker i allmänhet, medan andra funderar på hur man ska hämta livemusiken hem till folk som gömmer sig för viruset.

Att röra sig i naturen med barnen gör gott åt alla parter.
I familjen Voit gör de naturflykter så ofta det är möjligt. Ibland går de ned till stranden på Drumsö i Helsingfors där de bor, ibland åker de till Noux nationalpark och vandrar.

De allra flesta vet att det är bra för människan att röra på sig. Många vet också att samma gäller hunden i familjen, men katten glöms ofta bort, säger Heidi Rosengren som är veterinär i Sjundeå och Tenala..

För ett halvt år sedan utmanades familjen Vilander att leva klimatsmart i en månad. - Det svåraste var nog att helt lämna bort det röda köttet. Nå, vi har inte helt lämnat bort det, men vi har minskat på det jättemycket, säger Jessica Vilander.

I går var det 80 år sedan vinterkriget slutade. Ragnar Nordström i Vasa var 19 år vid krigsslutet. I dag är han 99 år och har många minnen från vinterkriget.

Ha en fin helg!

Diskussion om artikeln