Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Förbannelsen är bruten för Borgå Akilles – pangstart bäddade för efterlängtat guld

Från 2020
Uppdaterad 14.03.2020 20:34.
Akilles tog sitt första ligaguld i bandy på 35 år - Spela upp på Arenan

Den långa väntan på ett bandyguld i Borgå är över. Akilles satte tonen direkt i finalen mot Veiterä och tappade aldrig greppet. Laget spelade hem sitt tredje guld genom tiderna.

Borgå Akilles har suktat efter ett ligaguld i bandy sedan mitten av 1980-talet. För 35 år sedan tog klubben sitt andra guld men efter det har det vilat något av en förbannelse över laget.

2016 och 2017 var man nära men föll i finalerna mot Botnia och Veiterä, men i år upprepade sig inte historien. Guldtorkan tog slut då Akilles slog Veiterä i kvällens final med 6–1.

– Vi var suveräna i dag, vi visade att vi är det bästa laget i Finland. Det här betyder mycket, det här är det enda man siktar på. Det är stort också för våra fans som stöttar oss hela tiden, säger lagkaptenen Rasmus Kettunen till Yle Sporten.

Det var framför allt en stark start på matchen som bäddade för Akilles guld. I den tionde minuten fick Andreas Flinck en dubbelchans och gav laget ledningen.

Akillesspelare jublar i finalen mot Veiterä.
Bild: Lehtikuva

Sex minuter senare höll sig Denis Sadakov framme och prickade in 2–0 från närhåll. Och Akilles fortsatte att trumma på. I den 25:e minuten gjorde Rolf Larsson 3–0 på straff och Akilles tog ett rejält grepp om guldet.

Veiterä som var i final för fjärde året på raken fick in en reducering två minuter senare, men Akilles gick upp i en ny tremålsledning då Raoul Karlqvist satte 4–1 i slutet av den första halvleken.

– Vi har haft svårt med målskyttet mot Veiterä tidigare den här säsongen men nu gjorde mål på våra chanser i första halvlek, sa Larsson i pausintervjun.

Veiteräs målvakt höll laget med i matchen

I den andra halvleken osade det hett flera gånger runt Veiteräs mål men landslagsmålvakten Topi Peuhkuri höll tätt och räddade bland annat en straff i den 70:e minuten.

Men fyra minuter senare var Peuhkuri överspelad och Akilles punkterade matchen. Veiterä tappade bevakningen och Rasmus Kettunen gjorde 5–1.

Matchens slutade 6–1 då Rolf Larsson fastställde slutresultatet i den sista minuten och guldfirandet kunde börja.

– Jag är väldigt stolt, det har varit en otroligt rolig säsong. Många spelare har försökt vinna i många år och jag är stolt att jag kunde hjälpa dem nu.

– Jag tror att det blir lättare att vinna nästa guld och det kommer inte att dröja 35 år igen, säger Akillestränare Jari Hyttinen.

Resultat:

Akilles – Veiterä 6–1 (4–1)
10 min 1–0 Andreas Flinck
16 min 2–0 Denis Sadakov
25 min 3–0 Rolf Larsson straff
27 min 3–1 Janne Hauska
37 min 4–1 Raoul Karlqvist
74 min 5–1 Rasmus Kettunen
90 min 6–1 Rolf Larsson

Diskussion om artikeln