Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Det sociala livet i Italien har blivit virtuellt - över 90-åriga "nonnor" lär sig att använda surfplatta till släktens förtjusning

Från 2020
Uppdaterad 14.03.2020 23:30.
Italienare umgås via sina fönster. Rom 14.3.2020
Bildtext Italienare umgås via sina fönster, och sjunger tillsammans. Rom 14.3.2020
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Över 60 miljoner italienare måste anpassa sig till det faktum att deras land är "stängt" på grund av coronaviruset.

Dagliga kontakter mellan familjer, vänner och kolleger har flyttat över till internet.

Plattformer som Facebook, Whatsapp och Skype är flitigt i bruk. Den här typens tekniska lösningar kan hjälpa ensamma, oroliga och isolerade människor.

Barn med  surfplatta och katt
Bildtext Kontakten mellan generationer kan ske på olika sätt
Bild: Veronica Belmont/Flickr

På sjukhusen finns det möjligheter för coronapatienter att upprätthålla kontakten med familjen via internet. Allvarligt insjuknade får inte ta emot besök, så för både patienter och familjer är det mycket viktigt att få en liten pratstund på annat sätt. Det ger hopp och kan bidra till en positivare syn på tillvaron, säger en patient i Milano till nyhetsbyrån Reuters.

Telebolag har också bidragit med system för videosamtal och ger pekplattor som patienterna på sjukhusen får använda för att upprätthålla kontakten med sina närmaste.

De ungas självklara medier introduceras nu för de gamla

I Italien är det vanligt att far- och morföräldrar tar hand om barnbarn då föräldrarna är på jobb.

Karantänerna och den risk det innebär för äldre människor att ha kontakt med potentiella smittbärare har dock nu medfört att de här två grupperna kommit ifrån varandra. Gemensamma middagar förekommer inte heller längre på grund av de strikta bestämmelser som råder i Italien.

All den teknik som ungdomar länge har sett som någonting
självklart har nu blivit ett ytterst viktigt verktyg också för gamla människor som har hamnat i ett kritiskt läge.

Barnbarnen får nu se sin "nonno" eller "nonna" hantera modern utrustning för första gången.

Man hoppar hopprep i en park i Rom 14.3.2020
Bildtext Man hoppar hopprep i en park i Rom 14.3.2020
Bild: EPA-EFE/All Over Press

En psykolog som Reuters talat med arbetar i ett hårt drabbat område i norra Italien. Hon berättar att hon under ett besök bland åldringar hjälpte till och med över 90 år gamla människor med att ta i bruk surfplattor varefter de kunde prata med sina familjer via videosamtal för första gången i sitt liv.

Äldre människor använder sig nu också av Whatsapp för att göra upp shoppinglistor tillsammans med grannar som sedan kan hjälpa till med att handla och föra hem mat.

Socialt balkongliv i Quartieri Spagnoli i Neapel 13.3.2020. Människor sjunger tillsammans och uppmuntrar varandra.
Bildtext Socialt balkongliv i Quartieri Spagnoli i Neapel 13.3.2020. Människor sjunger tillsammans och uppmuntrar varandra.
Bild: EPA-EFE/All Over Press
Människor sjunger på balkonger i Neapel 13.3.2020

Terapeuter online behövs

Teknologi är både en välsignelse och en förbannelse, konstaterar en terapeut som erbjuder gratis terapisessioner på internet för ångestfyllda människor i Lombardiet - den värst virusdrabbade regionen.

Behovet av psykologer och terapeuter är stort då oron slår till.

Terapeuten säger till nyhetsbyrån Reuters att hon dagligen kontaktas av ungefär hundra människor som behöver stöd och hjälp.

Påtvingad isolering svår för alla

Också för unga människor kan påtvingad separation bli svår. Den som försöker bege sig ut för att träffa någon "i smyg" riskerar att bli bötfälld och kan till och med gripas.

För människor som sitter isolerade långt borta från nära och kära kan de sociala medierna fungera också som trivsamma plattformer för till exempel matdiskussioner. Man utväxlar recept och diskuterar favoritmat - kanske kopplad till barndomsminnen, familjen och hemmet.

Whatsapp-grupper i hela Italien delar nu med sig uppmuntrande bilder och texter av alla de slag. Det ordnas kollektiva musikevenemang på balkonger - och en del videor har blivit virala.

Programmet är inte längre tillgängligt
Sång och musik på balkongerna i Italien - italienare i coronakarantän försöker hålla modet uppe - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Diskussion om artikeln