Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Vilka tankar väcker coronaviruset hos dig? Åbo Akademi samlar in människors berättelser

Från 2020
En hand håller i ett räcke i metron.
Bildtext Arkivbild. Åbo Akademi vill veta hur coronaviruset har påverkat dig och din vardag. Professor Fredrik Nilsson säger att vi just nu är mera medvetna om var vi rör oss och vad vi berör.
Bild: Eleni Paspatis / Yle

Kulturvetenskapliga arkivet Cultura vid ÅA samlar in människors tankar och känslor om coronaviruset. Du kan själv delta i dokumentationen genom att besvara enkäten.

Dokumentationen kommer att ha en stor betydelse för framtida forskning, men den har också andra syften.

- Vi tror också att det är ett bra tillfälle för människor att berätta, säger Fredrik Nilsson, professor i etnologi vid ÅA. I tider av osäkerhet och oro så har människor också ett starkt behov att berätta.

Inom ämnen som etnologi, folkloristik och historia jobbar man mycket med ”medicinsk humaniora”, som handlar om hur människor förstår och hanterar hälsoaspekter.

Frågor som berör hälsa har blivit allt viktigare under de senaste tjugo åren, och enligt Nilsson utgör coronavirusets genomslag ett crescendo i det här sammanhanget.

- Där verkligen det här med hälsa och hur vi ska behålla vår hälsa sätts på spel, säger han.

Fredrik Nilsson.
Bildtext Arkivbild. Fredrik Nilsson är professor i etnologi vid Åbo Akademi.
Bild: Yle/Lina Frisk.

En liknande dokumentation kommer antagligen att genomföras åtminstone i Sverige, säger Nilsson, vilket gör att man i framtiden kommer ha ett bredare jämförande underlag.

Man kan gå tillbaka och läsa om hur coronaviruset påverkade människor i Finland och Sverige och se vilka likheter och skillnader som fanns.

Vardagen är förändrad

Enkäten består av fem frågor. Med hjälp av frågorna vill man få veta hur du först reagerade på nyheterna om coronaviruset, på vilka sätt du följt med information om viruset i nyheter och sociala medier och hur coronaviruset påverkat din vardag.

- Blir man rädd för att åka buss? Tvättar man händerna oftare? Undviker man vissa publika sammanhang?, listar Nilsson.

Nilsson säger att etnologerna är övertygade om att situationen just nu påverkar många människors liv. Man är mera medveten om var man rör sig, vad man tar i och vem man vill träffa.

Nilsson poängterar att många visserligen säkert är rädda för att själva bli smittade, men att en del säkert också oroar sig för att själv sprida smittan vidare.

- Jag tror att väldigt många är rädda för att få epitetet ”superspridare” - som ju också används i medier som en något ambivalent beteckning på dem som möjligtvis går omkring med viruset.

Tidigare har man gjort en liknande insamling av människors berättelser gällande knivattacken i Åbo den 18 augusti 2017.

Diskussion om artikeln