Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Kommentar: Sötsur seger för Akilles

Från 2020
Uppdaterad 15.03.2020 07:35.
Bild med en mans ansikte och ett citattecken.
Bildtext För ja: Akilles vann sitt efterlängtade guld - det första sedan 1985 - men någon idrottsfest var det inte, skriver Mikael Crawford.
Bild: Lehtikuva och Fredrika Sunden/ Yle

Bandyspelare är förbluffande högljudda. De skriker åt varandra. Ibland skriker de åt domaren.

De tomma läktarna på bandyfinalen mellan Akilles och Veiterä gör att ljudvärlden blir en annan än vad man är van vid på en bandymatch. Skridskoskären knastrar nästan metalliskt och ljudet tar som ny sats från Keskuskoulus vägg och studsar tillbaka in på planen. Sargen formligen dånar då en spelare åker in i den.

Ingen idrottsfest

Vi borde ha varit nästan femtusen. Istället var vi en handfull reportrar och en lite större handfull ordningsmän. Jag räknar till över 30 gula västar.

Och först då en sådan inte finns märker man hur stor betydelse publiken har på en match. Bara en sådan sak att det blir svårare att följa med spelet.

Bandy är en snabb sport och utan en publik som hjälper en att hitta rätt känsla för varje situation hinner man inte riktigt med. Är visslingen fel? Vem tacklade vem? Straff eller inte?

För ja: Akilles vann sitt efterlängtade guld - det första sedan 1985 - men någon idrottsfest var det inte.

50 000 euro

Det ligger en djup ironi i att Akilles svultna supportrar inte kan få vara med då hemmalaget lyfter bucklan.

För Akilles bandy är det en ekonomisk katastrof: för de beräknade intäkterna för finalmatchen hade föreningens juniorverksamhet finansierats hela nästa säsong.

Det är inte märkligt att föreningens gubbar såg trötta och besvikna ut på presskonferansen inför matchen. Det var inte så här det skulle gå när det äntligen gick.

Vi är vinnare!

Akilles bandysektion har på inget vis ifrågasatt beslutet att spela matchen utan publik. Det är hedervärt: det finns trots allt viktigare saker än bandy.

Och sist och slutligen: coronaviruset kommer att gå över - mästerskapet är för evigt.

Diskussion om artikeln