Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Efterfrågan på läkemedel har nått rekordnivå

Från 2020
Uppdaterad 15.03.2020 14:01.
Pillerburkar på bord
Bildtext Det är inte brist på mediciner, men det är utmaningar med utdelningen av dem till apotek.
Bild: Mikael Crawford/Yle

På grund av coronaviruset är efterfrågan på medicin högre än någonsin, skriver Oriola och Tamro i ett pressmeddelande.

Apoteksgrossisterna Oriola och Tamro ansvarar för den största delen av Finlands läkemedelsdistribution. De berättar att man under de senaste dagarna har tagit emot ett rekordantal läkemedelsbeställningar från apoteken.

Apotekareförbundet meddelade att det på vissa apotek kan vara brist på läkemedel under helgen, men att apotekens lager fylls på i början av nästa vecka.

- Vi får leveranser från grossisterna i början av veckan så jag är säker på att läget stabiliseras då. Om man inte har bråttom med att få sin värkmedicin just i dag kan man vänta några dagar, säger Charlotta Sandler, farmaceutisk chef vid Apotekareförbundet.

Beställningsmängden har vuxit med över 50 procent från normalnivå.
En liknande mängd har man inte tidigare stött på i Finland.

Gäller främst medicin för värk och feber

Den växande efterfrågan gäller främst febernedsättande mediciner och värkmedicin.

- Astmatiker har varit oroliga och hämtar också sina läkemedel, säger Sandler.

Det här har lett till en tillfällig utmaning när det gäller läkemedelsdistributionen från grossister till apotek. Tyvärr finns det inget apoteken kan göra än att vänta på att leveransen kommer till apoteken.

Om man behöver en medicin men inte hittar den, kan man fråga apotekspersonalen.

- Enstaka mediciner har tagit slut under veckoslutet på grund av ökade mängden kunder. Om det finns enstaka brister på paracetamol så finns det alltid något liknande som apoteken kan rekommendera. Vi är inte i en sådan situation att det inte skulle finnas någonting.

Båda läkemedelsdistributörerna har tagit i bruk hela sin insamlings- och utdelningskapacitet. Också andra speciallösningar som stöder deras förmåga att dela ut medicinerna har tagits i bruk.

Behovet av medicin har inte ökat

Charlotta Sandler tror att piken i efterfrågan har skett nu och tror inte att efterfrågan kommer att öka på den här nivån i längden.

- Behovet av läkemedel har inte ökat. Människor köper för att ha i fall de blir sjuka. Jag rekommenderar att alla skulle ha ett paket värkmedicin hemma så att man inte behöver komma till apoteket när man blivit sjuk, säger Sandler.

Apoteken har däremot en gräns på ett paket värkmedicin per kund för att säkerställa att det räcker åt alla. Begränsningen är också ett paket i vanliga fall.

Om man blir sjuk och inte har värkmedicin hemma så kan man också beställa medicinen via nätet. I Finland säljer 130 apotek mediciner också via nätet.

Grossisterna och Apotekareförbundet betonar att det inte är brist på läkemedel. Importen av läkemedel fungerar som vanligt.

Leveranserna fortsätter direkt efter veckoslutet, då apotekens lager får påfyllning.

Artikeln uppdaterades den 15.3 klockan 11.55 med information om att läkemedelsdistributörerna tar till åtgärder.

Artikeln uppdaterades den 15.3 klockan 13.46 med citat av Charlotta Sandler.

Diskussion om artikeln