Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Petri Hollmén i S:t Karins blev smittad av coronaviruset: ”Processen att testa sig var snabb och välorganiserad”

Från 2020
en man i grå tröja med en grå tavla bakom sig. På tavlan motiv av en skidhiss.
Bildtext Petri Hollmén i S:t Karins blev smittad av coronaviruset.
Bild: Privat/Petri Hollmén.

Några dagar efter att Petri Hollmén kom hem från Tyrolen i Österrike fick han lindrig feber en natt. Det här var det enda symptom han hade.

- En natt var min temperatur 37,5 grader och jag började fundera om det kan vara så att jag har insjuknat i coronaviruset, säger Hollmén.

Hollmén kom hem från Österrike på söndagen, och natten mellan onsdag och torsdag därpå insjuknade han. Innan det kände Hollmén inte av något alls, inte ens på torsdagsmorgonen när han vaknade kände han sig sjuk. Det var hans ”smarta ring” som hade registrerat kroppstemperaturen under natten och som alarmerade honom om att någonting var fel. I sin blogg har Hollmén (på engelska) skrivit om händelsen.

Allt var välplanerat

Eftersom Hollmén ändå nyligen vistats i Tyrolen i Österrike som drabbats av många coronavirusfall tog han kontakt med sjukvården för att få råd. Han ombads komma in till ÅUCS för provtagning, och enligt Hollmén var det här en snabb, effektiv och välorganiserad process. Men man kom inte till sjukhuset som vid en vanlig bokad tid.

- De sa att jag måste vänta utanför ambulansdörrarna klockan 10.25 och att någon kommer och hämtar mig 10.30. Jag körde dit med min egen bil och väntade där ute. Halv elva kom en sjukskötare ut och sa ”okej, lägg på den här masken på ansiktet när du kommer in”. Så gick vi in till det första rummet när man kom in som var ett isoleringsrum. Jag gick inte i sjukhusets korridorer alls.

- Där i rummet var en annan person som var helt och hållet klädd i skyddskläder och som bad mig sitta ner. Testet skulle ta ett par minuter och gjordes med en bomullspinne. Jag var ute efter kanske tre-fyra minuter.

”Grannarna köpte en gurka åt oss”

Samma kväll ringde de till Hollmén och berättade att testet var positivt. Han blev tillsagd att hållas hemma i karantän, vilket också gällde hans fru och barn. Han fick mera information om vad karantänen innebär per e-post.

Eftersom Hollméns familj bor ute på landsbygden med egen gård har karantänen inte varit så besvärlig, säger Hollmén. Hollméns fru och barn har också fått röra sig ute i skogen med hunden men blivit tillsagda att hålla ett avstånd på minst två meter till andra människor. Hollmén berättar att han och frun haft en hektisk tid de senaste månaderna så en två veckors paus är välbehövlig, så länge alla i familjen mår bra såklart.

- Och vi kan köra tillsammans till sommarstugan om vi vill och stanna där, så det är inte så dåligt som man tror, man får bara inte träffa andra personer, säger Hollmén.

Hjälpsamma grannar har också sagt att de kan köpa mat till familjen om det behövs.

- De köpte faktiskt en gurka till oss för vi skulle laga tzatziki på kvällen och vi hade ingen gurka så de köpte en och lade den på terrassen, säger Hollmén.

Diskussion om artikeln