Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Borde svenska handbollsligan ställa in sin sista omgång? Nej, tycker åtminstone Benjamin Helander: ”Det är ändå bara en match kvar”

Från 2020
Uppdaterad 15.03.2020 17:39.
Benjamin Helander.
Bildtext Benjamin Helander.
Bild: Tomi Hänninen / Newspix24 / Handbollförbundet

Benjamin Helanders Alingsås kan med en seger på tisdag säkra grundseriesegern i den svenska handbollsligan. Även om många frågar sig hur vettigt det är tycker landslagsspelaren Helander att omgången ska genomföras. Om det är rätt eller fel vet jag inte, säger han till Yle Sporten.

– Jag tycker det är katastrofalt att vi ska spela, konstaterade Guif-tränaren Zoran Roganovic för Aftonbladet på fredagen.

I samband med att så gott som alla större serier antingen bestämde sig för att hålla paus eller ställa in resten av säsongen helt och hållet fattade också den svenska handbollsligan för herrar sitt beslut: den sista omgången spelas med max 500 personer på läktaren.

Det hade många inte förståelse för. Det kan förbundets generalsekreterare Robert Wedberg respektera.

– Men vi följer de riktlinjer som finns, vi har till och med varit lite tuffare eftersom vi spelar utan publik, säger han till den svenska tidningen.

"Vettigt att få grundserien undanstökad"

Benjamin Helanders Alingsås är i och med beslutet bara en seger från att säkra grundseriesegern i ligan. Alingsås toppar tabellen inför den sista omgången med en poäng ner till Malmö. Kristianstad och Skövde ligger två poäng bakom.

– Men fan vad svårt det är att spela utan känslor och publik, konstaterade lagets tränare Mikael Franzén efter segern över IFK Ystad på torsdagskvällen enligt SVT.

Vad anser Benjamin Helander då?

– Beslutet är att vi ska spela den sista matchen – och jag håller kanske med, säger han då Yle Sporten når honom per telefon på söndagen och fortsätter:

– Det är ändå bara en match som återstår. Jag vet inte om Lugi (Alingsås motståndare i sista omgången) kommer att släppa in publik, själva spelade vi med noll på läktaren. Men jag tycker att det är vettigt att få grundserien undanstökad och sedan ta ett klokt beslut gällande slutspelet.

– Om det är rätt eller fel vet inte jag

Handbollslandslagets Benjamin Helander dricker vatten före VM-kvalmatchen mot Cypern.
Bild: Yle/Kristian Karlsson

Grundserieettan kan få ligaguldet också

Planen just nu är att hålla paus i en månad efter den sista grundserieomgången. Då ligan meddelade om sitt beslut att genomföra grundserien som planerat konstaterade man också att slutspelet skjuts upp till ”mitten av april”.

– Och dessutom förkortar man serierna till bäst av tre istället för bäst av fem, berättar Helander.

– Sedan får man se om det faktiskt blir så då vi kommer närmare. Vi får se. Det kan ju hända att det blir inhiberat och då kanske det blir så att grundseriesegraren vinner ligan, tillägger han.

Benjamin Helander.
Bildtext Benjamin Helander i farten för landslaget.
Bild: Tomi Hänninen / Newspix24 / Handbollförbundet

Det är faktiskt ett realistiskt alternativ. Robert Wedberg från förbundet bekräftade tidigare för Aftonbladet att det ”är det logiska alternativet” ifall slutspelet inte kan avgöras som normalt.

– Men något beslut om det tas inte förrän det blir nödvändigt, konstaterade han.

"Stor grej för Alingsås"

Och just därför medger också Helander att han inte direkt är opartisk i den här frågan.

– Det är en stor grej för Alingsås och då vi har ett gyllene läge att vinna grundserien så skulle det kännas tråkigt att gå miste om det. Sedan tycker jag det inte spelar någon roll om det är publik på plats eller inte. Och efter det kan man hålla paus helt som planerat, säger han.

Det är inte heller bara anhängarna som skulle uppskatta grundseriesegern. För laget själv skulle titeln vara ett bevis på att säsongen gått klart bättre än förväntat.

– Vi visste nog att vi skulle vara med i tätstriden. Men att komma etta var det nog inte många som väntade sig. Vi får vara nöjda. Vi hade en period där vi vann nio raka, var superstabila och även om vi haft svackor så har vi gjort en väldigt bra säsong, säger Helander.

Hur tror du då att en paus på en månad skulle inverka på era chanser i slutspelet? Normalt sett går ju grundserieettan in som förhandsfavorit, men gäller det också i ett sådant här undantagsfall?

– Det är ju samma för alla. Vi kommer att kunna hantera det på ett bra sätt. Men alla lag som tar sig till slutspelet är starka och man kan inte ta något för givet. Vi måste bara se till att toppa formen.

Kommer ni att träna helt som normalt under uppehållet? I Finland har de flesta klubbarna lagt ner verksamheten helt och hållet.

– Vi har inte tagit beslut gällande det. Vi spelar matchen på tisdag och sedan kommer det säkert nya direktiv, avslutar Helander.

Finlands handbollsförbund meddelade på torsdagen att man håller paus tills vidare. Förbundsstyrelsen behandlar läget på nytt på sitt möte den 19 mars.

Diskussion om artikeln