Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Förvärrar antiinflammatoriska läkemedel symtom vid covid-19? Experter: Inga bevis

Från 2020
Värkmedicin
Bildtext Frankrikes hälsomyndigheter varnade sina invånare för läkemedel som innehåller ibuprofen.
Bild: Yle/Niklas Fagerström

Experter säger att det inte finns bevis för att antiinflammatoriska läkemedel skulle förvärra symptomen i samband med covid-19.

Angela Rasmussen som är doktor i virologi vid Columbia universitet twittrar att det inte finns några som helst bevis för att ibuprofen, NSAID och andra antiinflammatoriska läkemedel ökar känsligheten för covid-19.

Också den finländska professorn Olli Vapalahti vid Helsingfors universitet säger till Iltalehti att paracetamol inte är ett bättre läkemedel mot feber när man har covid-19 än vad ibuprofen och andra antiinflammatoriska läkemedel är.

Enligt honom finns det inga bevis på att de antiinflammatoriska läkemedlen skulle innebära en risk för personer med infektionssjukdomar.

Angela Rasmussen skriver att det här kan vara baserat på observationer där till exempel ibuprofen ökar mängden mottagare för virus i kroppen.

Det här skulle då enligt observationerna göra att de infekterade cellerna ökar, vilket leder till mer virus, vilket i sin tur leder till mera sjukdom. Rasmussen säger att de som har gjort den här studien inte har några bevis på att det här faktiskt händer och att hypotesen baserar sig på flera stora antaganden som kanske inte är sanna.

Enligt henne är det här baserat på en hypotes som inte är bevisad, i en artikel som inte granskats. Hon tycker att det är oansvarigt av myndigheter att basera sina kliniska rekommendationer på det.

Frankrikes hälsomyndigheter varnade medborgare

Frågan tas upp eftersom Frankrikes hälsominister varnade medborgare för att ta antiinflammatoriska mediciner mot covid-19.

Hälsoministern Olivier Véran twittrade att antiinflammatoriska läkemedel som ibuprofen och kortison kan förvärra tillståndet för dem som har symptom på covid-19.

Han menar att man ska ta paracetamol om man har feber och att man ska fråga råd av sin doktor om man redan tar antiinflammatoriska läkemedel.

Källa: Reuters, The Guardian, Iltalehti

Diskussion om artikeln