Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Nu medger till och med Kummola att det ser ”ganska dåligt ut” för ishockey-VM: "Det är helt uteslutet att flytta turneringen"

Från 2020
Lejonen firar VM-guld.
Bildtext Lejonen ser ut att få vara regerande världsmästare i ett år till.
Bild: imago images / ActionPictures / All Over Press

Det finns inte mycket som talar för att Lejonen får försvara sitt VM-guld i ishockey i vår. Kalervo Kummola har hela tiden hört till dem som sagt att man inte ska säga något för tidigt – men nu medger också förbundsbasen att goda råd är dyra.

Nej, det verkar inte bli något herr-VM i ishockey i år.

Värdnationen Schweiz har förbjudit idrottsevenemang och även om det återstår nästan två månader tills turneringen skulle köra igång måste det internationella ishockeyförbundet IIHF börja fatta beslut.

Just nu ser det inte bra ut, medger till och med Kalervo Kummola.

– Visst ser det ju ganska dåligt ut. Det börjar till och med luta mot att man inte får ihop tillräckligt stora lag, medger han för Yle Urheilu.

Kalervo Kummola och René Fasel under en presskonferens.
Bildtext Kalervo Kummola och René Fasel.
Bild: Petteri Paalasmaa / All Over Press

Det har spekulerats om ishockey-VM i flera veckor, men Kummola har hela tiden hört till dem som intygat att det inte finns några som helst planer att ställa in turneringen. Nu har också Kummola ändå insett situationens allvar.

Enligt honom diskuterar IIHF för tillfället med sina försäkringsbolag för att utreda vilka alternativ förbundet har.

– Vi har ett möte på tisdag där vi eventuellt kan fatta slutgiltiga beslut. Det ser inte bra ut, upprepar Kummola och fortsätter:

– Man måste ju vara realist. Allt tyder på att Europa mer eller mindre stängs ner. Då väger inte något hockey-VM hemskt tungt. Det handlar om större saker nu.

"Vore bättre för alla att fatta beslutet nu"

IIHF har redan ställt in dam-VM och flera andra mindre turneringar. På tisdag ska dessutom också Uefa och, enligt AFP:s källor, IOK mötas för att diskutera fotbolls-EM respektive sommar-OS.

Gällande herr-VM har det tidigare talats om att en flytt till Lettland, Vitryssland och Ryssland. Men det har aldrig varit högaktuellt, säger Kummola nu.

– Det var något René Fasel sade efter att Ryssland hade erbjudit sina tjänster. Men corona-läget där är inte bättre än i Schweiz. Man vet egentligen inte hur det står till där. Lettland har i sin tur stängt gränserna. Det är helt uteslutet att flytta turneringen, säger han.

Enligt Kummola har styrelsemedlemmarna hållit kontakt dagligen på grund av läget.

– Det känns som om det vore bättre för alla om vi bara fattade ett slutligt beslut nu på tisdag. Så vet landslagen också att de inte behöver börja samla ihop spelare. Men vi ska inte ta ut något i förskott, säger han.

Diskussion om artikeln