Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Friidrottsförbundet ställer in alla utlandsläger – Nooralotta Neziris planering vändes upp och ner: ”I åtta år har jag tänkt att 2020 ska bli mitt bästa år”

Från 2020
Nooralotta Neziri tittar snett uppåt
Bildtext Nooralotta Neziri.
Bild: EPA-EFE/SRDJAN SUKI

Finlands friidrottsförbund tillåter inte längre idrottare att åka på träningsläger utomlands, och de som redan befinner sig någon annanstans i världen ska stanna där. För Nooralotta Neziri betyder det att ett läger på Teneriffa ställdes in på kort varsel.

Idrotten har drabbats hårt av coronoavirusepidemin och nästan tystnat helt då många evenemang och tävlingar är inställda eller uppskjutna.

Epidemin påverkar också idrottarnas vardag och träning. Bland annat har friidrottsförbundet bestämt att alla läger utomlands kommer att ställas in.

– Förbundet har bestämt att vi inte kommer att leta efter eller arrangera träningsläger under den pågående coronavirusepidemin. Om enskilda idrottare fortfarande vill åka utomlands vill vi veta vart man åker och vilka träningsgarantier som finns.

– De idrottare som redan befinner sig på läger utomlands stannar och tränar där så länge som möjligt, säger träningschefen Kari Niemi-Nikkola till Yle Urheilu.

Bland de idrottare som redan är utomlands finns Camilla Richardsson och Annimari Korte. Richardsson tränar i Flagstaff i Arizona medan Korte befinner sig i Florida.

Richardsson har sedan länge planerat att stanna i Flagstaff under resten av våren.

– Fokusera på vad du kan göra istället för att stressa över saker du inte har kontroll över. I dag fokuserade jag på att komma upp och ner för den här backen tio gånger, skrev Richardsson på Instagram på lördagen.

Inget läger på Teneriffa för Neziri

För häcklöparen Nooralotta Neziri har coronavirusepidemin kastat om träningsplanen. Hon hade tänkt åka till Teneriffa på söndagen men det lägret blir inte av.

– För några dagar sedan bestämde jag att det inte är vettigt att åka dit. Nu är situationen ännu värre där eftersom allt har blivit nedstängt. Just nu kan man träna bättre här hemma än där, säger Neziri.

För friidrottarna var det tänkt att 2020 skulle bli ett stort år med två mästerskap. Först OS i Tokyo och sedan EM i Paris.

Hur det blir med framför allt OS är i nuläget osäkert även om internationella olympiska kommittén IOK fortfarande håller fast vi att man kommer att tävla i Tokyo.

Neziri hade tänkt inleda sin tävlingssäsong i maj och då börja jaga OS-gränsen.

– Om det inte finns några tävlingar i maj kommer rytmen i träningssäsongen att förändras. Jag är ändå i den lyckliga situationen att jag ligger på 19:e plats på rankningslistan så jag borde ta mig ganska så lätt till OS.

– I åtta år jag har tänkt att 2020 ska bli mitt bästa år någonsin. Men om det inte blir så kan man inte göra så mycket åt saken, säger hon.

Nooralotta Neziri.
Bildtext Neziri har ställt in sitt läger på Teneriffa.
Bild: Vesa Pöppönen / AOP

Många idrottshallar har stängt

I många städer runt om i Finland har idrottshallar stängt, så även i Jyväskylä där Neziri bor.

– Hallarna är stängda även här men nu ska det finnas ett sådant system att toppidrottare ska få tillgång till hallarna under vissa tider. Förhoppningsvis kommer det att fungera, säger hon.

Enligt träningschefen Kari Niemi-Nikkola är huvudstadsregionen och Tammerfors de mest kritiska platserna.

– Vi har fem träningscentra och på måndagsmorgonen kommer vi att kartlägga situationen. Tillsammans med städerna kommer vi efter bästa förmåga att försöka hitta en lösning på problemen, säger han.

Diskussion om artikeln