Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sy din egen mask! - Ösel och de andra estniska öarna är isolerade från fastlandet

Från 2020
Ett träd med sina grenar skymmer Kuressaare biskopsborg.
Bildtext Coronaviruset sprider ut sina tentakler på Ösel. Den medeltida biskopsborgen Arensborg i Kuressaare har sett många farsoter dra in och har inte kunnat stoppa dem.
Bild: Gustaf Antell

De estniska öarna är avstängda från omvärlden efter att 37 personer på Ösel har konstaterats smittade av coronaviruset. Tiotals prov som har tagits de senaste dagarna har dessutom inte ännu analyserats.

Ett italienskt volleybollag som besökte Ösel för över en vecka sedan misstänks ha fört coronaviruset till ön. Enligt estniska medier har minst fem av spelarna senare insjuknat.

På Ösel är nu minst 37 personer sjuka. Enligt lokaltidningen Saarte Hääl väntade ännu på söndagskvällen tiotals personer på sina testresultat. Några av dem har väntat sedan i torsdags.

Samtidigt har myndigheterna stängt ön för resor till och från fastlandet. De 33 000 invånarna får lämna ön bara om jobbet kräver det, men de får inte återvända.

Bara de som bor på ön och inte var där när reseförbudet trädde i kraft får ta sig dit.

Desinfektionsmedel reserveras för vård och mathandel

Ösel kommun har beordrat att alla vårdhem ska desinfekteras. Tillgången till masker och desinfektionsmedel begränsas så att hälsovården prioriteras - alltså sjukhuset och vårdinstitutioner - liksom livsmedelsaffärer.

Kommunen planerar att sätta igång lokal produktion av skyddsmasker, men tills det är gjort uppmanas invånarna att sy sina egna.

Estlands president Kersti Kaljulaid skrev i går kväll att hon har varit i kontakt med Ösels och Dagös kommundirektörer.

- Kustfolket är förstås vant vid besvärliga omständigheter och båda öarna önskade själva att öarna skulle isoleras, skrev Kaljulaid.

På Dagö har coronaviruset inte ännu påträffats, men sundet mellan de två öarna är bara fem kilometer brett.

Kuressaare sjukhus oense med hälsovårdsmyndigheten

Under veckoslutet har sjukhuset i öns huvudstad Kuressaare testat över 220 personer.

Där var de estniska hälsovårdsmyndigheternas beslut på söndagen att sluta testa personer som inte tillhör riskgrupperna impopulärt.

Sjukhuset vädjar nu till öns invånare att vända sig till sjukhuset med en formell ansökan om att få testa sig.

- Vi behöver ungefär femtusen personer som vill ge ett coronaprov för att kunna försöka få fortsätta göra testen, skriver sjukhuset på Facebook.

Facebook: Kuressaare sjukhus ber invånarna att höra av sig.

Flera butiker och mindre tjänsteföretag har meddelat att de inte öppnar nu på måndagen. Livsmedelsproducenterna och matbutikerna är däremot tvungna att fortsätta i full skala.

Kommunens kriskommission tar under veckan kontroll över färjornas tidtabeller så att nödvändig handel kan fortsätta utan hinder.

Sille Väli på husläkarstationen (Pikk 10) erbjuder inte från och med måndagen den 16 mars - på grund av det utbredda coronaviruset - sedvanliga familjeläkartjänster eller massage

Meddelande i Saarte Hääl söndag kväll efter att regeringen beslöt att alla vårdresurser ska läggas på att bekämpa coronaviruset

I hela Estland har 171 personer konstaterats bära på coronaviruset, enligt regeringens pressmeddelande klockan 18.25 på söndagen.

Av dem behandlas två på sjukhus, i Kuressaare, och deras tillstånd beskrivs som tillfredsställande.

Beslutet att sluta testa alla som misstänks bära på viruset tog myndigheterna eftersom de uppfattar att Estland redan har ett så stort antal smittade att det ändå inte går att stoppa viruset.

Bara kroniskt sjuka och personer äldre än 60 år testas - om inte symptomen är allvarliga.

- Vi har begränsade ambulansresurser precis som alla andra resurser är begränsade, säger Ragnar Vaiknemets från socialministeriet i en intervju för det estniska rundradiobolaget ERR. Därför koncentrerar vi oss på riskgrupperna.

Vaiknemets betonar att Estland garanterat ännu inte har nått toppen av coronavirusepidemin.

Estland är nionde i världen i smittade per capita

Enligt worldometers.info, en webbplats som uppdaterar sin statistik kontinuerligt, har Estland 130 fall per en miljon invånare.

Bara åtta länder har fler och bara tre har betydligt fler fall av coronasmitta per capita. Det är Italien, Schweiz och Norge. I Finland hade vi på söndag kväll 44 fall per en miljon invånare.

Diskussion om artikeln