Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Sjukhus ökar på intensivvårdskapaciteten, superdatorer till hjälp mot coronaviruset, New York stänger skolor och nöjeslokaler

Från 2020
Vårdpersonal tar coronavirusprov.
Bildtext Två vårdare i skyddsutrustning i arbete.
Bild: Pasi Takkunen / Yle

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Senaste nytt:

Det görs en del praktiska förberedelser vid Finlands största universitetssjukhus just nu. Behovet för jourverksamhet och intensivvård kommer att öka i och med spridningen av coronaviruset. En del mottagnings- och behandlingstider för icke brådskande vård senareläggs.

Regeringen samlas idag för att diskutera nya åtgärder för att hindra spridningen av coronaviruset och för att skydda utsatta. Statsminister Sanna Marins kvintett diskuterade läget också i går. Idag har regeringen lovat komma med beslut.

Superdatorer har tagit upp kampen mot coronaviruset. Stordatorer jobbar på att ta fram antingen ett vaccin eller ett läkemedel.

USA:s centralbank Federal Reserve har sänkt styrräntan till 0 - 0,25 procent i hopp om att motarbeta coronavirusets effekter på den amerikanska ekonomin. Förra gången som styrräntan var nära noll var under finanskrisen år 2008.

Paavo Väyrynen är redo att bli Centerns ordförande på nytt om han får tillräckligt med stöd, uppger Maaseudun Tulevaisuus. Väyrynen är besviken på partiets politik och säger att han vill leda partiet under nästa års kommunalval och riksdagsvalet år 2023.

De estniska öarna är avstängda från omvärlden efter att 37 personer på Ösel har konstaterats smittade av coronaviruset. Ett italienskt volleybollag som besökte Ösel för över en vecka sedan misstänks ha fört coronaviruset till ön.

Miljonstaden New York har beordrat att bland annat restauranger, nattklubbar, biografer och konsertsalar ska stängas. Restauranger får fortsätta sälja mat som avhämtas från platsen eller som transporteras hem. Också statliga skolor stängs åtminstone fram till den 20 april på grund av coronaviruset.

Dagens väder

I södra och mellersta Finland regn eller snöblandat regn, 1..5 grader.

I Norra Österbotten och Kajanaland snöfall, snöblandat regn eller regn, -1..+2 grader.

I Lappland lokalt snöfall, -1..-6 grader.

Diskussion om artikeln