Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Amerikanska Fed sänkte styrräntan historiskt till nära noll - samarbetar med andra centralbanker för att motarbeta coronakaos

Från 2020
Uppdaterad 16.03.2020 07:15.
Donald Trump och Jerome Powell vid Vita husets trädgård.
Bildtext Donald Trump utsåg Jerome Powell till chef för Fed, men har ändå kritiserat honom i hårda ordalag. Nu är Trump äntligen glad över Powells beslut.

USA:s centralbank Federal Reserve har sänkt styrräntan till spannet 0 och 0,25 procent i hopp om att motarbeta coronavirusets negativa effekter på ekonomin. Förra gången som styrräntan var nära noll, var under finanskrisen år 2008.

- Coronaviruset har skadat samhällen och stört ekonomisk aktivitet i många länder, inklusive USA, konstaterade Federal Reserve eller Fed i ett uttalande i går kväll.

Centralbanken beslöt också att inleda massiva stödköp av värdepapper för omkring 700 miljarder dollar. Banker erbjuds också billigare lån som de kan använda för att låna ut till småföretag och hushåll.

- Åtgärderna kommer att stödja ekonomisk aktivitet, förutsättningar på arbetsmarknaden och inflationsmålet, tror Fed som samarbetar med fem andra länders centralbanker.

Till skillnad från den förra historiska räntesänkningen för bara en vecka sedan, är inte Federal Reserve alltså ensam den här gången.

Europeiska centralbanken ECB och centralbankerna i Japan, Schweiz och Kanada ingår i en sextett av banker som samarbetar för att motarbeta pandemins effekter.

Bankerna grep in tillsammans inför måndagen då världens börser öppnar igen.

Trump förtjust

- Det är värt att notera att det här är mycket större än vad vi såg under finanskrisen, skriver Nordea-ekonomen Andreas Steno Larsen på twitter.

Han påpekar att Corona-krisen främst slår mot kassaflödet för individer och företag, och att man därför kan ifrågasätta vilka effekter traditionella stimulansåtgärder av den här typen har.

Donald Trump har i månader kritiserat centralbankens chef Jerome Powell för att han inte har sänkt räntor och vidtagit sådana åtgärder som presidenten har krävt.

Trump som själv utsåg Powell till centralbankschef då han tillträdde som president, har brutit mot traditionen och kritiserat Powell i hårda ordalag, men nu verkar han mer än nöjd.

- Det här är magnifikt och jag är mycket glad, det kan jag tala om för er. Jag väntade mig inte detta och jag tycker om att bli överraskad, jublade Trump på Twitter.

Källor: AP, Reuters, Dagens Industri