Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Stora universitetssjukhus ökar på intensivvårdskapaciteten - icke brådskande vård körs ner

Från 2020
Uppdaterad 16.03.2020 06:31.
Bild tagen nerifrån av Mejlans sjukhus.
Bildtext Bild av entrén till Mejlans sjukhus i Helsingfors.
Bild: Lehtikuva

Det görs en del praktiska förberedelser vid Finlands största universitetssjukhus just nu. Behovet för jourverksamhet och intensivvård kommer nämligen att öka i och med spridningen av coronaviruset.

Därför senareläggs en del mottagnings- och behandlingstider för icke brådskande vård, uppger Yle Uutiset.

Tammerfors universitetscentralsjukhus har varit först ute med att börja avboka mottagningstider - också i Helsingfors har man börjat med förberedelserna för att få över resurser till intensivvård.

Inom den närmaste framtiden kommer sjukhusen att kontakta personer som har en tid inbokad gällande icke brådskande vård.

Sjukhusen önskar att det ska gå att nå de personer som detta gäller, och att personer med inbokad tid också följer med informationen på vårdplatsens nätsidor.

- Vi kommer att ringa till de patienter som inte behöver träffa social- eller hälsovårdspersonal omedelbart, säger Leena Turpeinen som ansvarar för hälsovårds- och rusmedelstjänsterna i Helsingfors.

Enligt Turpeinen gäller senareläggandet av mottagningstider främst personer som kan vänta några månader.

Nya vårdtider delas ut enligt hur brådskande behovet är.

I Finland har drygt 240 fall av coronasmitta bekräftats. Nu testas inte längre alla som misstänker sig vara smittade - tester görs främst på sjukvårdspersonal, personer som tillhör riskgruppen samt de med allvarligare symptom.

Texten baserar sig på Yle Uutisets artikel Suuret yliopistosairaalat valmistautuvat jo tehohoidon lisääntymiseen koronan vuoksi – kiireetöntä hoitoa ajetaan alas ensi viikolla av Tero Valtanen. Svensk text Ann-Lis Fredriksson

Diskussion om artikeln