Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Joe Biden och Bernie Sanders i debatt om Trump och corona - Biden lovar att utse kvinnlig vicepresident

Från 2020
Uppdaterad 16.03.2020 07:15.
Det iögonenfallande stora avståndet mellan Biden och Sanders hade rekommenderats av hälsovårdsmyndigheter.
Bildtext Avståndet mellan Joe Biden och Bernie Sanders hade rekommenderats av hälsovårdsmyndigheter.

De två demokratiska presidentkandidaterna Joe Biden och Bernie Sanders har hållit en två timmar lång debatt inför tisdagens primärval i flera delstater. Debatten som hölls i en tv-studio utan publik, dominerades av kampen mot coronaviruset samt Donald Trump.

Båda Biden och Sanders lade fram sina egna planer för hur man skall motarbeta epidemin och de riktade skarp kritik mot president Donald Trumps sätt att hantera hälsovårdskrisen.

Sanders underströk att pandemin bevisar att USA behöver hans heltäckande hälsovårdsplan utan privata försäkringsbolag.

- Vi spenderar så mycket pengar och ändå är vi inte beredda på denna pandemi, sade Sanders och kritiserade i hårda ordalag ett amerikansk hälsovårdssystem som helt enkelt inte fungerar för alla.

Biden kontrade med att kampen mot pandemin inte har något att göra med något system. Han påpekade att Italien har ett sådant offentligt hälsovårdssystem som Sanders eftersträvar, och ändå stiger dödstalet varje dag dramatiskt.

Biden jämförde kampen mot corona med ett krig och sade att man kan bilda fältsjukhus med hjälp av armén för att få mer sjukhuskapacitet.

- Det här är som ett angrepp från utlandet, sade Biden.

Den möjligen sista demokratiska primärvalsdebatten hölls utan publik i en tv-studio i Washington
Bildtext Den möjligen sista demokratiska primärvalsdebatten hölls utan publik i en tv-studio i Washington

Det blev från första början klart hur stora de ideologiska skillnaderna är mellan den förre vicepresidenten och den socialdemokratiska senatorn.

Sanders talade liksom i tidigare debatter, om behovet av omvälvande reformer för att motarbeta ekonomisk ojämlikhet, fattigdom och om försäkringsindustrins och de farmakologiska jättarnas järnhårda grepp om den amerikanska hälsovården.

Biden företräder däremot en mer försiktig moderat linje, även om han har tvingats vänsterut på grund av trycket från Sanders och den växande vänsterfalangen inom det Demokratiska partiet.

Biden lät försonlig då han friade till vänstern och särskilt unga som har stött Sanders kampanj entusiastiskt, för han är medveten om att han inte har någon chans mot Trump utan stöd från unga väljare.

Kvinnlig vicepresident

Den största egentliga nyheten var att både Biden och Sanders lovade att utse en kvinnlig vicepresidentkandidat om de nomineras.

I det här skedet verkar det högst sannolikt att det blir Biden som utmanar Trump i höst.

- Om jag blir president så kommer min administration att återspegla vårt land. Det finns många kvinnor som är kompetenta att vara presidenter i morgon, så jag skulle ta en kvinna som vicepresident, sade Biden.

Även Sanders flaggade för en kvinnlig vicepresident.

- Sannolikt ja. Men det är inte viktigt att bara utse en kvinna. Det måste vara en progressiv kvinna, så jag är starkt på väg åt det hållet, sade Sanders, som lovade att hälften av hans rådgivare skulle vara kvinnor när han är president.

Amerikanska medier verkar ense om att debatten inte hade någon dramatisk, avgörande inverkan på det demokratiska primärvalet.

Biden har ett klart försprång både i antalet delegater och i
opinionsmätningar inför tisdagens val i Arizona, Florida, Illinois och Ohio.

Sanders kan bara hoppas på ett under och fortsätta sina försök att locka sin motståndare vänsterut inför själva valkampanjen i höst, som lovar att bli sällsynt smutsig och intensiv.

Källor: AP, Reuters, Washington Post

Diskussion om artikeln