Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Coronavirusläget i Östnyland - skolorna stängs, daghemmen är öppna, Borgå stänger simhallen och biblioteken

Från 2020
Uppdaterad 16.03.2020 19:29.
Böcker och laptop i förgrunden, tomt klassrum i bakgrunden
Bildtext Klassrummen i Kungsvägens skola i Sibbo var tomma på måndagen.
Bild: Yle/ Stefan Paavola

Här har vi samlat det senaste om hur coronaviruset påverkar vardagen i Östnyland per den 16 mars.

Vi har försökt sammanfatta en del av kommunernas åtgärder här.

De senaste direktiven och mer information hittar du på kommunernas egna webbplatser: Lovisa, Borgå, Sibbo.

Info om tidigare beslut hittar du här.

Skolorna och daghemmen

Grundskolorna övergår till distansutbildning från och med onsdag fram till 13 april, daghemmen håller öppet.

Undervisning och handledning ordnas i så hög grad som möjligt på alternativa sätt. Skolorna fattar nödvändiga beslut om elevspecifika specialarrangemang.

Undantag är förskoleundervisning som ordnas i skolan samt årskurserna 1-3 för de elever vars föräldrar arbetar inom branscher som är avgörande för samhällets funktioner.

I Sibbo önskar kommunen att så många elever som möjligt stannar hemma för distansundervisning redan på tisdag morgon den 17.3.

En flicka skriver på dator
Bildtext Studentskrivningarna fortsätter som planerat.
Bild: Lehtikuva

Social- och hälsovård

Borgå komprimerar social- och hälsovårdens verksamhet från och med den 16 mars.

Icke-brådskande tider till tandvård och hälsocentralen reserveras inte just nu. Redan bokade mottagningstider sköts enligt tidtabellen.

Äppelbackens servicecenter stänger lunchserveringen för utomstående, men husets invånare äter fortfarande i matsalen.

Servicestället Rodret stänger sin mottagning men fortsätter betjäna per telefon och e-post under vardagarna. Telefonnumret är 040 676 1414 och e-postadressen är ruori@porvoo.fi.

I alla serviceboenden och på Näse rehabiliteringscenters avdelningar råder fortsättningsvis besöksförbud.

En sjukskötare i ett patientrum. I förgrunden hänger ett stetoskop.
Bildtext Kommunerna tar inte längre emot icke-brådskande tidsbokningar till hälsovården.
Bild: Jari Kovalainen / Yle

Sibbos social- och hälsotjänster inskränker också sin icke-brådskande verksamhet för att frigöra personal för mer brådskande uppgifter och för att förstärka telefontjänsten.

Lindriga luftvägssymtom ska behandlas hemma, fastän man misstänker att de beror på coronavirus. Kommunen begär också att man inte tar kontakt i onödan - ens per telefon.

Har man symtom ska man alltid ta kontakt per telefon först.

Sibbo öppnar en skild mottagning, med egen ingång till Nickby social- och hälsostation, för personer som har luftvägssymtom. Mottagningen fungerar med tidsbokning och den öppnas i anslutning till den brådskande mottagningen.

Sibbo tar inte heller emot icke-brådskande tidsbokningar och kan eventuellt avboka tider.

Även barn- och mödrarådgivningens verksamhet inskränks på grund av coronaviruset och personalen flyttas till uppgifter med anknytning till smittsamma sjukdomar.

Också i Lovisa inskränks nu verksamheten vid hälsocentralen på grund av coronaviruset.

Man kan för tillfället inte reservera icke-brådskande tider till läkare eller vårdare vid hälsocentralen. En del av de redan reserverade tiderna måste flyttas framåt, och i mån av möjlighet sköts ärenden per telefon.

Över lag ska man inte komma till mottagningen utan att först ta kontakt per telefon, men Lovisa uppger att hälsocentralens telefontjänst för tillfället är överbelastad.

Patienter med förkylning eller övriga luftvägsinfektioner kan inte längre komma in i hälsocentralens väntrum. Väntrummet och kölapparna tas tillfälligt ur bruk.

Social- och krisjouren i Östra Nyland ger stöd och diskussionshjälp för den som är oroad över sitt eget eller sina närståendes välmående och trygghet på grund av coronavirusläget. Social- och krisjouren ger inte hälsorådgivning.

Östra Nylands social- och krisjour har telefonnumret 040 517 4194.

Motionstjänster

Borgås skolor ordnar tillsvidare ingen innegymnastik. Gymnastiklektionerna ordnas utomhus eller på andra alternativa sätt.

Näse fysioterapi och gymnastik samt andra grupper vid Äppelbackens servicecenter avbryts tillsvidare.

Omklädningsrummen för vinterbad vid Kokon siminrättning stängs tillsvidare.

Dessutom stänger simhallen, Idrottshallen, Aurorahallen, ishallarna och Kokonhallen.

Simmare i simhall.
Bildtext Borgå simhall är stängd från och med den 16 mars.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Idrottstjänsternas ledda grupper, fria grupper, simskolor, idrottsvärldsverksamheten, skoltävlingar och motionsevenemang inhiberas till slutet av maj. Stadens lokaler hyrs tillsvidare inte ut till utomstående arrangörer och gjorda bokningar inhiberas till slutet av maj.

Alla idrottsföreningars och enskilda bokningar i stadens lokaler inhiberas. Träningsturerna på utemotionsplatserna, till exempel konstgräsen, inhiberas.

Enligt den information som idrottstjänsterna har fått har flera idrottsorganisationer och -föreningar redan gjort förändringar i sin verksamhet. De har även inhiberat träningsturer i Idrottshallen, Aurorahallen och ishallarna.

Sibbo fattade redan förra veckan beslut om att stänga allaktivitetshallen.

I Lovisa ansvarar idrottsföreningar, föreningar och andra aktörer och meddelar om sin verksamhet. Tillsvidare begränsar inte staden användningen av stadens lokaler.

Däremot avbryts de gymnastikgrupper som staden arrangerar för seniorer samt personalens TYKY-verksamhet åtminstone till slutet av april.

Biblioteken

Borgå huvudbiblioteket samt biblioteken i Gammelbacka, Vårberga och Kerko stänger från och med tisdag 17.3. Biblioteken är stängda även under meröppettiderna. Bokbussens tjänster har redan avbrutits.

Medan biblioteksverksamheten är avbruten förlänger biblioteken lånetiderna och inga förseningsavgifter uppbärs.

Böcker kan returneras till huvudbibliotekets returlucka. Böcker kan inte returneras till biblioteken i Gammelbacka och Vårberga.

Bibliotekets e-material kan användas via webbiblioteket.

Ungdomstjänster

Ungdomslokalerna i Borgå i Gammelbacka och Vårberga samt Zentra i centrum stänger från och med 16.3. Också infokontoret Navigatorn för unga stänger sina dörrar.

Ungdomsarbetarna och Navigatorns personal dejourerar på webben medan dörrarna är stängda och spelverksamheten styrs på distans.

Även Kokonuddens skateboardramp stänger från och med måndag kväll den 16.3

Färjtrafiken

NTM-centralen i Egentliga Finland bedömer att det kan blir ändringar i landsvägsfärje- och förbindelsebåtstrafiken till följd av coronaviruset.

I Östnyland gäller det bland annat skärgårdstrafiken i Sibbo och Borgå samt färjtrafiken till Pellinge.

De som använder färjorna och förbindelsebåtarna ska förbereda sig på ändringar i tidtabeller.

Du kan följa med situationen hos Pörtö Line.

Artikeln uppdaterad 16.3.2020 kl. 10.57 med info om Lovisa social- och hälsovård, kl. 12.09 med info om färjtrafiken, kl. 14.30 med uppgifter om biblioteken och kl 18.50 om skolsituationen.

Diskussion om artikeln