Vi är inte jämlika inför coronaviruset: städare, sjukhuspersonal och busschaufförer kan inte distansjobba
Folk uppmanas att i allt högre grad distansarbeta, men faktum är att alla inte kan skydda sig från viruset genom att jobba hemifrån. Det handlar särskilt om dem vilkas arbete är bundet till tid och plats – och som ofta får sämre lön än de som kan distansjobba. Arbetshälsoinstitutet har nu kommit med särskilda direktiv för dem: använd skyddshandskar och vänd dig bort från hostande kunder.
Medan många tjänstemän och experter kan skydda sig från coronasmitta genom att undvika kontakt med människor, är arbetet till exempel inom sjukvården och servicebranschen bundet till tid och plats.
För de här arbetstagarna är distansarbete inte ett alternativ.
Därför har Arbetshälsoinstitutet kommit med anvisningar för arbetstagare som inte kan undvika människokontakt, samt särskilda anvisningar för dem som jobbar inom servicebranschen.
Huvudbudskapet är: använd helst skyddshandskar och vänd dig bort från hostande kunder.
Arbetstagare uppmanas att, i mån av möjlighet, försöka undvika att jobba i kundens omedelbara närhet, och vända bort ansiktet om kunden nyser eller hostar.
Användning av engångshandskar rekommenderas för personer som måste ta hand om exempelvis kunders smutsiga kärl, därtill kan man tillfälligt övergå till att använda engångskärl.
Det är också extra viktigt att ta hand om sin handhygien och städningen av lokaler. På caféer och restauranger syns det här genom att betalterminaler putsas oftare, bestick i lunchbufféer byts ut och handsprit i större utsträckning gjorts tillgänglig för besökare.
Också i butikerna använder anställda oftare handskar vid kassan och i samband med annan kundtjänst. För dem vore det också viktigt att få ha pauser tillräckligt ofta, påminner Arbetshälsoinstitutet.
Eftersom det i dessa tider är ytterst viktigt att arbetstagare håller sig hemma om de känner sig sjuka, har många företag ökat på mängden dagar som sjuka anställda får stanna hemma på egen anmälan utan läkarintyg.
57 procent av finländarna kan inte jobba hemifrån
Arbetstagare är alltså inte jämlika inför coronaviruset: det finns olika arbetsuppgifter i samhället, och allt kan inte skötas digitalt och på distans.
Medierna kan få distansarbete att låta som silverkulan när det kommer till att jobba och samtidigt undvika coronasmitta, men siffrorna säger annat: enligt Statistikcentralens undersökning om arbetsförhållanden år 2018 hade 57 procent av de arbetsföra finländarna ett jobb som inte möjliggör distansarbete.
Det ser också ut som att det särskilt är den lågavlönade arbetskraften som är den första att känna av coronavirusets spridning. Bland annat servitörer, städare och busschaufförer måste hålla till på arbetsplatsen och betjäna också de kunder som hostar och ser sjuka ut.
Den städare som stannar hemma av rädsla för coronaviruset kan räkna med att förlora jobbet, så länge coronaläget är sådant att samhället inte måste stängas ner. Det är betydligt enklare till exempel för en forskare att komma överens med sin arbetsgivare om att jobba en vecka på distans.
I dessa situationer framhävs arbetsgivarens ansvar över att se till att arbetssäkerheten är tryggad.