Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Gullmets: Var finns billig fiber?

Från 2020
Uppdaterad 18.03.2020 09:27.
Var finns det billig fiber? - Spela upp på Arenan

Jag försöker hitta en fiberanslutning som är billigare än mobilt bredband. Vet du var den finns?

En fiberkabel som redan är nergrävd borde inte orsaka några stora kostnader. Den klarar av hiskeligt mycket trafik och kan hålla i 100 år.

Mobilt bredband å andra sidan kräver en ständig uppgradering för att hållas med i svängarna. Hittills har tekniken förnyats i intervaller på ungefär tio år.

Ändå är månadsavgifterma för fiber dyrare än på mobilsidan.

Hastigheterna och stabiliteten är naturligtvis mycket bättre med fiber, så man kan argumentera för att det hur som haver är valuta för pengarna.

Jag kan ändå inte sluta drömma om en värld där fiber är det billigare alternativet.

I det andra avsnittet av min nya serie på Arenan jämför jag priserna för några olika bredbandsbolag i Svenskfinland. Det inspirerar mig till att bege mig på upptäcktsfärd både till Närpes och till Lappträsk.

Den som väntar på något gott

Drömmen är en fiberanslutning till ett egnahemshus på 100 Mbit/s i båda riktningarna, som är billigare än mobilt bredband. I praktiken då under 20 euro i månaden.

Vet du var det här finns är jag idel öra. Annars väntar jag. För jag tror att det här kommer att bli verklighet en vacker dag.

Gullmets - om allt som inte fungerar

Det här är ett avsnitt till min serie Gullmets - om allt som inte fungerar. Serien handlar om små och stora problem som jag och säkert många andra stöter på i vardagen.

Mitt nyaste avsnitt är: Vågar jag stycka en vitsvanshjort?

Du kan följa med vad jag håller på med via instagram på @johangullmets och du får gärna höra av dig om vad jag borde göra reportage om. Jag läser också min epost.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln