Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

Finnair minskar på flygtrafiken med 90 procent – Åbo, Vasa och Karleby-Jakobstad utan trafik från och med april

Från 2020
Uppdaterad 16.03.2020 12:03.
finnair, flygplats
Bild: Lehtikuva

Flygbolaget Finnair skär ner på sin flygtrafik med 90 procent på obestämd tid, från början av april fram tills att läget normaliserats efter coronapandemin. Flera flygplatser i Svenskfinland blir helt utan trafik.

Samtidigt bibehålls alla kritiska förbindelser och frakttrafiken mellan Finland och omvärlden, uppger bolaget.

Bolaget kommer att tills vidare upprätthålla endast cirka 20 flygrutter - mot normala. Antalet flyg minskar från cirka 12 000 flyg i månaden till 1 100 flyg i månaden.

Orsaken till det drastiska beslutet om att minimera flygkapaciteten är coronavirusets negativa effekt på bolagets verksamhet.

Efterfrågan på flygresor har rasat då många länder stängt sina gränser och världen stannat upp.

- Det är uppenbart att coronaviruset är den största krisen i flygtrafikens historia, säger Finnairs vd Topi Manner i pressmeddelandet.

Åbo, Vasa och Karleby-Jakobstad utan trafik

Finnair uppger att man från och med den första april upprätthåller inrikestrafik enbart till flyplatserna i Mariehamn, Kuopio, Uleåborg och Rovaniemi. Under påsken trafikerar bolaget också rutter till Ivalo, Kittilä och Kuusamo.

Därmed upprätthålls ingen trafik till flygplatserna i till exempel Åbo och Vasa och inte heller till Karleby-Jakobstads flygplats i Kronoby.

Peter Källberg på Vasaregionens Utveckling Ab,VASEK, säger att beslutet var väntat.

- Det finns ju inget behov av att resa just nu och både Finnair och Sas har ju meddelat att de bara flyger på linjer som behövs, säger Källberg.

Källberg konstaterar att både myndigheter och organisationer har begränsat resandet och dessutom är alla evenemang inställda.

- Vi kan bara hoppas på en snabb förbättring och att linjen till Vasa återupptas snabbt.

Flygbolaget uppger att arrangemanget förutsätter att myndigheterna inte inför några restriktioner.

Uppdaterad 12.07 med kommentar av Källberg.

Diskussion om artikeln