Hoppa till huvudinnehåll

Familj

Buu-klubben
Yle Watt

Podden Föräldrasnack är tillbaka - nu med en tredje röst

Från 2020
En närbild där Carro håller om sin nyfödde son Björn.
Bildtext Podden Föräldrasnack är tillbaka - och Carro har blivit trebarnsmamma. Här håller hon om sin nyfödda son Björn.
Bild: Privat/Rebecka Hägert

Efter en kort paus i babybubblan är podden Föräldrasnack nu tillbaka - största skillnaden är att en ny röst hörs i bakgrunden.

Carro födde sonen Björn för en dryg månad sedan. Det är hans grymtande och stönande som du från och med idag kommer att höra i bakgrunden av podden.

Det känns så himla bra nu att ha facit i hand - att han är här till slut och att vi alla mår bra.

I podden Föräldrasnack har du under vintern fått följa med hennes känslor kring sin tredje graviditet och hon har pratat öppet om hur rädd och nervös hon varit inför förlossningen.

Hur det gick till slut får du höra i det senaste avsnittet - om hur hon och Robert körde genom snöstormen från Jakobstad till Vasa och hur hon sen kände sig aningen besvärlig på BB då förlossningen drog ut på tiden.

Rebecka berättar om sin största insikt inför sin tredje förlossning som äntligen fått henne att slappna av. Lyssna här!

Så här hindrar du skuldkänsla och prestationsångest i förlossningssalen

32:58

Det här kan du förvänta dig av den andra säsongen av podden

Så vad är annorlunda? Vad är sig likt? Carro och Rebecka svarar.

Grattis Carro för nykomlingen! Vad har varit den största överraskningen kring att bli trebarnsmamma?

Carro: Det var ju ingen överraskning att man inte får en tredje arm vid förlossningen, men jag är överraskad över hur mycket den verkligen skulle behövas!

Hur känns det Rebecka inför din tredje förlossningen?

Rebecka: Jag har haft en period när jag känt mycket rädslor och nära på stress inför den kommande förlossningen - i samband med mycket sammandragningar.

Men nu när vi nått längre i graviditeten känns det mer lugnt och på något sätt börjar jag bli redo.

Profylaxkursen som jag och Jim gick hjälpte mig verkligen att komma in i en mer lugn och positiv fiilis inför förlossningen. Jag och Jim är ett team nu och gör oss redo tillsammans.

Era bästa tips på sätt att underhålla barnen inför en eventuell coronakarantän?

Carro: Att leka mycket utomhus så de får göra av med energi och få frisk luft.

Prova också att ta fram alla husets barnböcker och rada upp dem på stolar och bord - och leka bibliotek!

Det viktiga i leken är också att ha en läshörna i bibban, där man sen kan läsa de böcker man “lånat” tillsammans med barnen. En favoritlek hemma hos oss! Kanske för att det alltid ju ska vara tyst i bibban…

Jag kommer att undvika allt för mycket skärmtid för barnen i karantän, eftersom skärmar har en tendens att göra mina barn så rastlösa och lättirriterade.

Rebecka står höggravid på en äng med sin yngsta dotter i famnen och håller sin andra dotter i handen. Hon ler någonstans utanför bild.
Bildtext Rebecka väntar sitt tredje barn - hen förväntas komma i maj.
Bild: Privat/Rebecka Hägert

Rebecka: Annat vi kommera att göra är pyssla med pärlor, lyssna på Buu-sagor och dansa.

När kände du dig senast otillräcklig som förälder?

Carro: När min man hade brandjour och hamnade iväg på ett alarm. Jag stannade ensam hemma med en nyfödd, en treåring och en femåring. Jag var så orutinerad jag bara kunde bli - nybliven trebarnsmamma och allt.

Den minsta grät och ville ammas konstant, treåringen tyckte att jag skulle ligga bredvid henne och läsa som jag gjort varje kväll de senaste tre åren, och femåringen ville inte somna själv i sitt rum. Huh!

Det slutade med att jag lät de större barnen leka av sig ordentligt medan jag satt och ammade i vardagsrummet.

Fråga mig inte hur, men till slut var nog alla barnen i säng utan desto mer skrik. Men jag tror nog jag fick mina första gråa hårstrån den kvällen.

Rebecka: När vi hade sovit dåligt flera nätter, jag hade onda sammandragningar och samtidigt försökte laga middag OCH vara fredsmäklare mellan barnen som bråkade om vem som skulle få dansa som Elsa och vem som Anna.

Lågt blodsocker för alla på det och ja, det kräver profylaxandning.

Favoritbarnmaten som du äter av själv också?

Carro: Makupala-pudding. Okej det är ju inte exakt barnmat i bemärkelsen “makaroner och korv”, men inte är det menat för vuxna...

Rebecka: Barnens vitamintabletter som man får tugga och d-vitamin spray som smakar mint, haha. Det är inte mat men ändå inte heller menat kanske för mammor och pappor.

Bästa med att podda?

Carro: Helt klart våra lyssnare och alla fina meddelanden ni skickar. Att personer faktiskt tar sig tiden att skicka iväg ett: “Tack, ni gör ett grymt jobb. Er podd ger mig så mycket!”

Man blir ju bara så glad.

Att till och med en medelålders tekniker gillar vår föräldrapodd - det gjorde ju nog att nervositeten släppte en aning!

― Carro


Rebecka:
Håller med Carro! Plus att få träffa Carro, umgås och babbla över en kaffe.

Bästa poddminnet (hittills)?

Carro: När vi hade spelat in de två första avsnitten av Föräldrasnack och kommer ut ur studion så utbrister vår tekniker: “Det här är helt helvetes bra, på riktigt!!”

Att till och med en medelålders tekniker gillar vår föräldrapodd - det gjorde ju nog att nervositeten släppte en aning!

Största skillnaden mellan säsong 1&2 av podden?

Rebecka: Nu har vi lilla Björn med som sidekick, jag är supergravid och har mycket förvärkar och blir andfådd bara av att prata. Dessutom så har vi snart en till liten sidekick...

Vi kommer också att podda i hemmamiljö vilket kommer att göra det ännu mer avslappnat och spontant på ett speciellt sätt. /Rebecka

Vilket avsnitt väntar ni mest på att få göra?

Carro: Jag ser fram emot att göra avsnittet om kroppen efter graviditet, förlossning och ev. amning.

I samband med avsnittet så hoppas vi på att få in bilder av er lyssnare där ni ocensurerat visar upp hur era kroppar förändrats efter att ni blivit föräldrar (bilderna presenteras sedan anonymt).

Vi hoppas kunna visa upp ett mångfald olika postpartum kroppar från hela svenskfinland. Om vår idé lyckas kommer det bli så fint!

Podden Föräldrasnack kommer ut varje måndag. Du kan följa podden på Instagram och kontakta Carro och Rebecka på foraldrasnack@yle.fi. Du hittar alla tidigare avsnitt här.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln