Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Coronaviruset kan kasta om Hangöhöjdhoppare Linda Sandbloms kalender - hoppas på att tävla i OS i Tokyo

Från 2020
Linda Sandblom glider över ribban.
Bildtext I juli i fjol deltog Linda Sandblom i SFI-mästerskapstävlingarna på Karis idrottsplan.
Bild: Bubi Asplund / Yle

Linda Sandblom fortsätter satsa hårt på karriären som idrottare. I kalendern finns många tävlingar inprickade. Men frågan är om tävlingarna blir av när Coronaviruset leder till allt fler avbokningar.

Hangöbon Linda Sandblom siktar på att tävla i höjdhopp i OS i Tokyo och i EM i Paris. Först måste hon kvala in.

Gränsen för att delta i EM är 190 centimeter och 196 för att få hoppa i OS.

- Planen är att börja i mitten eller slutet av maj och få in några tävlingar. Och sedan med jämna mellanrum tävla nästan varje vecka. Beroende på var det finns tävlingar, säger Linda Sandblom.

Frågan är vilka tävlingar som blir av. Coronaepidemin har lett till att tävlingar ställts in, eller så har publiken fått stanna hemma.

Kvinna med kort blont hår och glasögon ser in i kameran.
Bildtext Linda Sandblom besökte Yle Västnylands studio på måndag.
Bild: Yle / Nicole Hjelt

När intervjun görs på måndag morgon är det ännu oklart hur de kommande månaderna ser ut för Linda Sandblom. Det är ännu långt till OS och EM som ska ordnas i juli och augusti, och mycket kan ännu hända.

Frågan är om det blir något träningsläger utomlands för Sandblom.

- Det ser fullt ut men jag har inte gett upp hoppet ännu. Det är en månad tills jag i så fall reser iväg, så det hinner hända massor ännu på den tiden, säger Sandblom.

Nu gäller det att ta en dag och en vecka i sänder.

Satsar på proffsidrott

Linda Sandblom är höjdhoppare på heltid. Vardagen består av att träna, äta och vila. Allt går runt med sponsorpengar. Hennes sambo hjälper också till.

- Han är min största sponsor för tillfället tror jag, skrattar Sandblom.

Ekonomiskt går det runt nätt och jämnt.

- Det är tajt och det är en risk man tar. Men så länge det är roligt och går ihop så då går det att göra.

Tränare är Sandbloms pappa Leif. Det fungerar bra tycker hon, pappa känner henne och kan genast se hur hon mår.

- Han ser redan på kroppsspråket när vi träffas om jag är trött. Fast jag säger “njää inte är jag väl så trött” så läser han av det bättre än någon annan.

Linda Sandblom har fyllt 30 år. Hon kan inte säga hur länge hon kan fortsätta som proffsidrottare. Hittills finns glöden ännu kvar.

- Jag har sagt redan i några år att jag tar en säsong i taget. På hösten när det ska köras igång och laddas inför ny säsong ser jag hur det känns, om jag har ork och motivation. Är det roligt fortsätter jag.

Idrottaren van att tvätta händerna och skydda sig mot sjukdomar

Men först gäller det att ta sig igenom en tävlingssäsong som kan påverkas av coronaepidemin. Sandblom funderar på om idrottshallar kan stängas och om gymmet håller öppet.

Att träna utomhus är en möjlighet, men då ska det helst vara torrt väder.

- Jag är försiktig och tvättar händerna. Fast jag inte själv hör till riskgrupperna så finns det andra som har lättare att få sjukdomen.

Vinterträningen har gått bra för Sandblom. Som idrottare är hon van vid att tänka på att skydda sig mot virus och bakterier.

- Det är klart att jag sköter hygienen som förut. Som idrottare gör jag det hela tiden för jag vill inte ha några andra förkylningar och magsjukor.

Artikeln bygger på en intervju gjord av Veronica Montén i Yle Vega Västnyland.

Diskussion om artikeln