Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Ytterligare ett coronafall i Vasa sjukvårdsdistrikt – smittades under resa i Mellaneuropa

Från 2020
Uppdaterad 16.03.2020 21:10.
en blå skylt med texten isolering uppföljning övervakning
Bildtext Arkivbild.
Bild: YLE / Jonas Mastosalo

Ytterligare en person har under veckoslutet testat positivt för coronavirus på Vasa centralsjukhus och Österbotten har nu två smittade.

- De mår båda bra och befinner sig i hemmaisolering, säger infektionsöverläkare Juha Salonen.

De har båda varit på resa i Mellaneuropa och smittats där.

Det är bråda tider på Vasa centralsjukhus. Infektionsöverläkare Juha Salonen säger att man vid det här laget tagit över 100 coronaprover.

Under veckoslutet kom ytterligare ett provresultat tillbaka positivt. På fredagen kom det första positiva österbottniska provresultatet. Salonen säger att de infekterade personerna mår bra och är isolerade i sina egna hem.

Inga coronasmittade vårdas på Vasa centralsjukhus.

Fortsätter testa

Institutet för hälsa och välfärd, THL, har uppdaterat sina provtagningskriterier och alla misstänkta sjukdomsfall ska inte längre testas.

På Vasa centralsjukhus fortsätter man dock att testa de som uppvisar symptom och som uppfyller andra kriterier, det vill säga utlandsvistelse eller närkontakt med ett bekräftat coronavirusfall.

- Vi har tagit beslutet att vi fortsätter att testa folk som hittills. Vi tycker det är klokt eftersom vi har endast två bekräftade fall. Vi kan bättre bekämpa och förebygga epidemin på det sättet, säger Salonen.

Den som misstänker att den har smittats ska ta kontakt med sin egen hälsocentral eller utanför tjänstetid med jourhjälpen 116117.

Coronatester görs i anslutning till akutpoliklinikens ambulansingång.

Förkylda stannar hemma

För att skydda patienter och yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården från eventuell smitta ska nu de som har en tid bokad för ett besök på sjukhuset bli mer uppmärksamma på sin egen hälsa.

De som har lindriga influensaliknande symtom ska inte besöka sjukhuset utan flytta fram den bokade tiden.

De som har vistats utomlands och har en mottagningstid inom två veckor från sin hemkomst ska ta kontakt med den behandlande enheten.

Besök på intensivvårdsenheten, avdelning E5 och den onkologiska avdelningen är inte längre tillåtna.

- Bara anhöriga till patienter som vårdas i livets slutskede kan efter överenskommelse besöka den onkologiska avdelningen.

På förlossningsenheten får bara föderskans livskamrat eller stödperson besöka enheten.

Rättad 12.36: Två personer har nu testat positivt inom Vasa sjukvårdsdistrikt.

Uppdaterad 14.48 med de nya direktiven från sjukhuset.

Diskussion om artikeln