Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Skatteförvaltningens chockhöjningar i skärgården fortsätter - lagen kan ändras först till 2022

Från 2020
Uppdaterad 18.03.2020 09:03.
ett uthus vid en stenig strand i solnedgång med vågor i havet
Bildtext Det bekanta chockhöjningarna i fastighetsbeskattningen kommer igen.
Bild: Yle/Linus Hoffman

Den här veckan ska alla ha fått besked om sin fastighetsskatt. Eftersom inga lagförändringar skett har inte myndigheterna ändrat sin praxis heller, säger Sandra Bergqvist (SFP) som drivit frågan i riksdagen.

Chockhöjningarna i fastighetsskatten i skärgården förra året fick många att haja till, eftersom den procentuella höjningen kunde vara upp emot 1 000 procent.

Många blev oroliga, förargade och uppgivna. Frågan dök upp i riksdagen och regeringen valde att ta med en förnyelse av fastighetsskatten i sitt regeringsprogram.

Men vad har hänt sedan dess? Frågan är nämligen aktuell igen, då Skatteförvaltningen som bäst skickar ut årets räkningar för fastighetsskatten.

En kvinna i långt ljust hår poserar framför riksdagshuset.
Bildtext Informellt har jag förstått att det sitter några tjänstemän och funderar på det här, men vi har inte kommit till några politiska beslut ännu, säger Bergqvist.
Bild: Folktinget/Niklas Gerkman

"Vi har inte kommit fram till några politiska beslut"

Sandra Bergqvist (SFP) säger att några tjänstemän troligtvis sitter och funderar på den här frågan, men att allt kommer att ingå i den stora fastighetsskattereformen.

I reformen ingår inte bara kriterierna för fastighetsskatten i skärgården utan också mycket annat, vilket gör att det tar lång tid.

Bergqvist har fått höra av näringslivsminister Mika Lintilä (C) att reformen ska införas i fastighetsbeskattningen först till år 2022.

- Tyvärr finns det ingen snabb lösning på det här. Det tar en lång tid att ändra lagar, säger Bergqvist.

Vad rekommenderar du åt de som ännu en gång kan få se chockhöjningarna i fastighetsbeskattningen?

- Det enda som jag kan rekommendera folk är att vara väldigt uppmärksamma. Gå igenom skattesedlarna noga, ta kontakt och överklaga. Tyvärr är det här det enda som man nu kan göra tills det här nya systemet tagits i bruk.

Vy över skärgården med öar och vassvikar. I förgrunden träd där de gula höstlöven börjat falla av.
Bildtext Det gäller att se till att informationen från Skatteförvaltningen är exakt gällande den egna fastigheten. Det är i regel mera fel än rätt på grund av att varje holme skiljer sig så mycket, säger Bergqvist.
Bild: Linus Hoffman / Yle

Bergqvist förklarar att att skattemyndigheterna inte ändrar sin praxis innan några lagförändringar skett. Det betyder att det fortfarande är den skatteskyldige som måste vara uppmärksam.

Planen är att åtminstone naturskyddsområden ska befrias från fastighetsskatten i reformen. Men eftersom inga politiska beslut tagits vet inte Bergqvist vad den slutgiltiga reformen kommer att innehålla.

- Men vårt mål, som vi skrev in i regeringsprogrammet, är att verkligheten ska beaktas bättre i den nya lagen, säger hon.

Här på skatteverkets webbsida hittar du närmare anvisningar för hur man ska göra om man vill korrigera fastighetsskattebeslutet.

Diskussion om artikeln