Danska experter: Omkring första maj börjar antalet smittade sjunka i Danmark
Coronaläget i Danmark når sin topp i mitten av april, säger danska smittoskydds- och folkhälsoexperter till Danmarks radio.
Danmark har infört de mest drastiska åtgärderna i Norden med både stängda skolor och stängda gränser.
Danmarks radio har intervjuat smittskydds- och folkhälsoexperter som säger att epidemin i Danmark troligen trappas upp under de kommande sex veckorna, för att sedan avta från omkring första maj.
Under de närmaste sex veckorna kommer upp till 300 000 personer att bli smittade av coronaviruset, bedömer de.
I mitten eller slutet av april kommer den maximala spridningen av infektioner att ske
– I mitten eller slutet av april kommer den maximala spridningen av infektioner att ske, kan vi förvänta oss. Det är då de flesta kommer att smittas samtidigt och de flesta kommer att behöva sjukhusvistelse, säger Jens Lundgren, professor i infektionssjukdomar på Rigshospitalet till DR.
Också Else Smith, specialist i samhällsmedicin och tidigare direktör för danska folkhälsomyndigheten Sundhedsstyrelsen, tror att antalet smittade börjar sjunka omkring första maj.
De allra flesta kommer inte att behöva medicinsk hjälp
– Vi är några veckor in i epidemin, och om sex veckor eller något liknande kommer den att toppa. Om det är en ganska enhetlig kurva, kan man föreställa sig att 200 000 till 300 000 människor kommer att ha haft coronavirus vid den tiden. Men de allra flesta kommer inte att behöva medicinsk hjälp alls, säger Smith till DR.
Måndag eftermiddag har över 850 fall av coronavirus bekräftats i Danmark, och tre dödsfall.
Else Smith och Jens Lundgren understryker att de flesta som smittas kommer lindrigt undan, men att åtgärderna nu handlar om att allt för många inte får bli allvarligt sjuka samtidigt: om det händer överbelastats sjukvården, vilket innebär förhöjd risk för riskgrupperna.
Sundhedsstyrelsen räknar med 2 800 kritiskt sjuka
I folkhälsomyndigheten Sundhedsstyrelsens officiella lägesbedömning räknar myndigheten med att 80 procent av de smittade får milda symptom, medan 15 procent behöver sjukhusvård och 5 procent intensiv sjukhusvård.
Under hela den första epidemivågen den här våren räknar Sundhedsstyrelsen med att 2 800 patienter kan behöva intensiv sjukhusvård.