Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Musikalartisten Sarah Nedergård lever sin dröm, men på finska: "Skulle aldrig ha trott det när jag växte upp"

Från 2020
Uppdaterad 22.03.2020 11:09.
Musikalartisten sarah nedergård backstage
Bildtext Musikalartisten Sarah Nedergård lever sin dröm - men på finska.
Bild: Charlotte Winberg

Musikalartisten Sarah Nedergård nyper sig i armen när hon står på Helsingfors Stadsteaters stora scen. Hennes dröm har alltid varit att jobba med musikaler, men att sjunga och verka på finska var inte en del av den drömmen. Snarare tvärtom.

- Man kan ju undra hur en tjej från Sundom hittade till Helsingfors Stadsteaters stora scen i den största satsningen någonsin, funderar Sarah Nedergård.

Hon har själv inte något svar på den frågan, utan är mest förvånad av alla. Eller, kanske hennes tidigare finskalärare skulle vara mera förvånade.

- Jag var på riktigt ett hopplöst fall, fråga alla mina lärare, skrattar Nedergård.

Musikalartisten sarah nedergård backstage
Bildtext Sarah Nedergård trodde inte att hon en dag skulle jobba på finska, och dessutom tycka om det.
Bild: Charlotte Winberg

På högstadiet var det inte lika lätt att skratta, då hon ofta fick höra hur dålig hon var på finska och skämdes över att hon inte kunde finska.

- Om någon skulle ha sagt åt mig i högstadiet när det var som jobbigast att jag kväll efter kväll kommer sjunga på finska inför 930 personer så skulle jag aldrig ha trott på dem, utbrister hon.

"Jag skiter i det här och flyttar till Sverige"

Under uppväxten i Sundom såg Nedergård ingen orsak att ta till sig finskaundervisningen i skolan, som i princip var den enda kontakt hon hade med finska. För på den svenskspråkiga lilla orten hon växte upp hördes knappt någon finska i vardagen.

- Hur man såg på finskan var kanske inte det bästa, vilket skapade en miljö där man tänker att man inte behöver lära sig finska, berättar Nedergård som själv kämpade med negativ attityd och finsk grammatik utan att det ledde någonvart.

"Varför ska jag lära mig finska?", "Inte behöver jag lära mig det här jävla skitspråket!", "Jag skiter i det här och flyttar till Sverige."

Efter gymnasiet flyttade Nedergård faktiskt till Sverige och efter det fortsatte hon studierna i England.

Tillbaka till Finland

Musikaler har alltid varit Nedergårds stora passion och hon har följt sina drömmar för att kunna uppfylla dem, och nu har hon alltså hamnat i en finskspråkig produktion: "Den lilla sjöjungfrun" på Helsingfors stadsteater.

- Jag nyper mig i armen, både när det gäller arbetsspråk, föreställning och yrke.

Musikalartisten Sarah Nedergår i den lilla sjöjungfrun
Bildtext Att få vara med i "Den lilla sjöjungfrun" har alltid varit en dröm för Sarah Nedergård.
Bild: Charlotte Winberg

Det är inte ändå den första finskspråkiga produktionen hon är med i. Första gången var som Cosette i "Les Misérables" på Tammerfors teater under åren 2013-2014.

- När jag tänker på det i dag skrattar jag ihjäl mig. Jag kunde ingen finska och jag pratade engelska med de andra på teatern.

Det är inte lätt, men det går

Vid 30 års ålder har Nedergård hittat motivationen att lära sig finska som hon saknade i högstadiet.

- Från att ha gått från att tycka att finska är så svårt och jobbigt, så har jag lärt mig att tycka om språket. Jag tycker det är så vackert och tycker att det är jätteroligt att lära sig ett nytt språk, fast det fortfarande är svårt och jag hela tiden säger fel.

För att sjunga på ett språk som hon inte behärskar erkänner hon att inte är lätt, men att det går.

- Att prata och sjunga är ju egentligen samma sak, det är bara lite mera melodi i sång.

Musikalartisten sarah nedergård backstage
Bildtext Sarah Nedergård är trygg i att sjunga på finska inför hundratals människor.
Bild: Charlotte Winberg

Modet från scenen har hon också tagit med sig ut i vardagen och även om hon undviker diskussioner om politik på finska så klarar hon sig på finska i sociala situationer.

- Jag böjer fortfarande allting fel, men så får det vara och det är något som jag inte skulle ha tyckt för några år sen. Då ville jag inte prata om jag inte pratade rätt, men i dag pratar jag bara, säger Nedergård nöjt.

Älskade finska

Det är 20 minuter kvar innan kvällens föreställning av "Den lilla sjöjungfrun" börjar och Nedergård är lugn. Hon säger att hon har fått en kärlek för det finska språket efter att ha fått möjligheten att jobba i flera finskspråkiga musikalproduktioner.

- Jag är så jätte tacksam att jag får jobba på finska. Tänk att jag får jobba på ett språk som jag egentligen inte behärskar.

Musikalartisten sarah nedergård backstage
Bildtext Det är finska som gäller på och utanför scenen för Sarah Nedergård på Helsingfors stadsteater.
Bild: Charlotte Winberg

Lite skam dras hon fortfarande med, men av en annan orsak.

- Det är den där finlandssvenska skammen att jag bor i ett land var jag inte kan språket som man måste kunna för att kunna jobba, att jag inte kan det tillräckligt bra.

För att möjligheterna skulle vara fler som musikalartist i Finland om hon kunde flytande finska är hon övertygad om.

- Jag önskar att jag skulle kunna finska, för mitt liv skulle vara betydligt mycket lättare då. Därför kämpar jag dagligen med det, men jag gör det också för att jag vill det.

Intervjun gjordes innan Helsingfors stadsteater ställde in alla föreställningar fram till 12 april för att förhindra att coronaviruset sprids ytterligare. De här är något som samtliga teatrar har gjort till följd av det rådande läget.

Diskussion om artikeln