Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Coronaviruset leder till att kunder stannar hemma - restaurangpersonal uppmanar folk att köpa hämtmat

Från 2020
take-away mat i plastlådor
Bildtext Nu blir take away aktuellt vid restauranger.
Bild: Antti Haanpää / Yle

På grund av coronaviruset glesnar folksamlingar eftersom evenemang ställs in och folk uppmanas stanna hemma istället för att shoppa och äta på restaurang. För företagen betyder det att kunderna försvinner.

Michael Lindholm, nätverkschef vid Turku Science park har också övergått till distansarbete. Lindholm har tidigare varit med i Åbo företagarförenings styrelse där han har en lång bakgrund.

Han säger att coronaviruset är en hård stöt för företagare, eftersom evenemang ställs in och allt färre människor besöker allmänna platser.

- Det är nog en stor del av företagen som lider ganska hårt av det här. Speciellt de som jobbar inom restaurangbranschen, med evenemang och förstås de inom resebranschen, förklarar Lindholm.

Michael Lindholm framför ett höghus.
Bildtext Michael Lindholm uppmanar folk till att konsumera lokalprodukter för att stöda företagen i Finland.
Bild: Isabel Nordberg /Yle

Enligt honom kommer småföretagare ha extra svårt att klara sig. Ifall en person i ett litet företag smittas, kan en stor del av verksamheten lida eftersom det inte nödvändigtvis finns ersättande personal.

Niklas Halenius som är krögare för lunchrestaurang- och catering firman Nick's food design har märkt en tydlig skillnad sedan slutet av förra veckan.

- Vi har färre kunder, det märks helt tydligt. Mängden kunder har halverats, berättar Halenius.

Köksteamet. Från vänster Petja Arrnivala, Carita Söder, Niklas Halenius och Sabina Bauer.
Bildtext Arkivbild. Niklas Halenius (nästlängst till höger) säger att mängden kunder har halverats på kort tid.

Det är inte bara lunchrestaurangen i S:t Karins som har färre kunder, utan företagets cateringbeställningar avbokas ännu mera.

- Det är illa eftersom det är vårt levebröd.

Halenius hoppas att virusspridningen är över så snabbt som möjligt.

För att klara sig måste man tänka igenom nya strategier.

Halenius förklarar att de nu har varit tvungna att tänka ut nya lösningar. På Facebook har de meddelat kunder om möjligheten till att köpa mat med sig hem, istället för att äta på restaurangen. Dessutom har de återinfört hemleverans.

- Vi har börjat köra hem mat till kunder som vi gjorde förr i tiden. Förr hade vi bara ett kök och inte en restaurang. Vi har alltså gått tillbaka i ruta ett.

Lihapullia ja perunamuusia rasiassa
Bildtext Arkivbild. Nu blir det mer aktuellt med hämtmat.
Bild: Jarmo Nuotio / Yle

Halenius påpekar att det dessutom finns kunder som behöver hemleverans i dessa tider. Dessutom har en del kunder och företag visat intresse för att köpa mat med sig hem eller till kontoret.

Hur länge hålls företag på fötter?

Halenius befarar att problemen blir större ifall viruset härjar kvar länge.

- Det blir problem med vanliga månatliga utgifter så som exempelvis personalkostnader ifall intäkterna uteblir. Då kan man inte hålla på allt för länge, förklarar han.

Hur länge ett företag hålls på fötter innan företaget riskerar att gå i konkurs beror enligt Michael Lindholm på hurudana buffertar företag har och hurudana möjligheter de har att permittera anställda.

- Det tär på kassan väldigt snabbt. Har man inte en stark kassa kommer problemen emot.

Lindholm tycker samtidigt att det är positivt att staten valt att lätta på lån och gör det möjligt att skjuta fram skattebetalning. Han menar att en del inte kanske skulle klara sig utan stöd.

Hur kan man hjälpa företag?

- Genom att fortsätta konsumera. Om vi slutar konsumera nu så är det många småföretag som kommer att gå under, säger Niklas Halenius.

Han påminner ännu folk om att ändå komma ihåg att vara försiktiga, att vara noga med hygien och stanna hemma om man känner sig sjuk.

Lindholm svarar kort och tydligt om hur allmänheten kan stöda företagen:

- Köp lokalt!

Diskussion om artikeln