Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tyska miljardären Dietmar Hopp och coronavaccinet – fotbollsfansens hatobjekt sätter käppar i hjulen för Donald Trump

Från 2020
Uppdaterad 17.03.2020 17:28.
Karl-Heinz Rummenigge och Maezen Dietmar.
Bildtext Karl-Heinz Rummenigge och Dietmar Hopp.
Bild: /All Over Press

Den amerikanske presidenten Donald Trumps försök att skaffa ett coronavaccin endast för amerikanskt bruk har misslyckats. Den tyska firma som Trump försökte locka med pengar, vägrar tillverka vaccin endast för ett land. Bakom beslutet står en i Tyskland mycket kontroversiell person.

Det finns få personer som är lika illa omtyckta bland tyska fotbollsfans som miljardären Dietmar Hopp.

Med pengar från sitt mjukvarubolag SAP har han byggt upp fotbollsklubben TSG Hoffenheim, från en liten byförening till en Bundesligaklubb.

Med ligans hjälp kunde han dessutom kringgå den regel, som säger att enskilda investerare inte får ha ensam beslutanderätt inom en klubb, den så kallade 50 + 1 regeln.

Allt det här har retat gallfeber på fotbollsfansen, för vilka klubbarnas traditioner spelar en enorm roll.

Hopps motåtgärder, bland annat att övervaka bortalagens supportrar på Hoffenheims stadion, har fått striden att eskalera ytterligare.

Striden mellan fansen och Hopp nådde sin kulmen för några veckor sedan då matchen mellan Hoffenheim och Bayern München avbröts på grund av att fansen igen en gång spände upp banderoller där man förolämpade Hopp.

”Ett vaccin för hela världen”

Under de senaste dagarna har miljardären ändå för omväxlings skull kunnat njuta av lite mer lovord än vad han är van vid.

Plötsligt är han nämligen personen som säger nej till USA:s president Donald Trump.

Det här efter att tidningen Welt am Sonntag rapporterade om att presidenten var ute efter att köpa upp ett tyskt bolag, som arbetar med ett vaccin mot coronaviruset.

Trumps mål ska ha varit att utnyttja det möjliga vaccinet endast i USA.

Miljardären Hopp, som äger 80 procent av det berörda företaget CureVac, ska ändå ha gett Trump kalla handen.

När vi snart förhoppningsvis har ett vaccin, ska det inte bara nå människor regionalt utan solidariskt världen över, skriver Hopp i ett ställningstagande.

Också Tysklands utrikesminister Heiko Maas har kritiserat USA för det möjliga försöket att köpa upp det tyska företaget.

Uppdaterad klockan 17.25. Från företaget CureVac dementerade man enligt tidningen Der Spiegel under eftermiddagen uppgifterna om att det skulle ha kommit till ett amerikanskt försök att ta över firman.

Diskussion om artikeln