Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Putin fick grönt ljus av ryska grundlagsdomstolen - får ställa upp för omval 2024

Från 2020
Rysslands president Vladimir Putin står vid ett talarpodium.
Bildtext Vladimir Putin sade att han inte har något emot att hans mandat nollas, så länge grundlagsdomstolen godkänner beslutet, då han talade i Statsduman på tisdag.
Bild: Juri Kochetkov / EPA

Det finns inga hinder för att ändra lagen så att president Vladimir Putin kan ställa upp för omval år 2024, trots två perioder i rad på posten. Grundlagsdomstolen ger Putin grönt ljus att sitta kvar till år 2036.

Under en vecka efter att Statsduman röstade för en lagförändring som ger president Vladimir Putin möjligheten att ställa upp för omval år 2024, gav nu också landets grundlagsdomstol grönt ljus.

Enligt domstolen finns det inga hinder i grundlagen för att ändra på vallagen så att Putins mandatperioder nollas.

Putin är inne på sitt andra mandat i rad, vilket skulle ha inneburit att han inte längre kan ställa upp i valet år 2024.

Då Putin kungjorde att han ville föra en ny grundlag till folkomröstning under våren och hela regeringen avgick, började spekulationer om att hela reformarbetet var ett sätt för honom att hålla kvar makten i sina händer.

I och med lagändringen kan Putin nu ställa upp i valet och potentiellt sitta kvar till år 2036.

Antikonstitutionell statskupp

Tidigare under måndagen hade en petition som fördömde nollandet av Putins mandatantal samlat 18 000 ryssars underskrift.

Petitionen beskrev lagändringen som politiskt och etiskt oacceptabel.

- Vi tror att hotet om en djup konstitutionell kris och olaglig antikonstitutionell statskupp hänger över vårt land, står det i petitionen som har undertecknats av en rad kända författare, vetenskapsmän, aktivister och journalister.

Bara någon timme efter att petitionen hade publicerats godkände grundlagsdomstolen lagändringen.

Putins stab uppgav för Reuters att de var medvetna om petitionen, men menade att de hade tagit emot långt fler positiva omdömen från vanliga medborgare.

Källor: Reuters, AFP, AP, Tass

Diskussion om artikeln