Vasarektor: Undervisningen på distans blir inte optimal - men vi har förberett oss
Att Finland nu stänger alla skolor var ett mer drastiskt beslut än Bernt Klockars, ledande rektor vid Vasa övningsskola, hade väntat sig av regeringen.
Han tror det kommer att krävas både uthållighet och disciplin om eleverna ska orka med distansundervisning i en månads tid.
- Jag trodde det kanske skulle gälla universitet, yrkeshögskolor, andra stadiet och kanske grundskolans högre klasser. Men nu gäller det alltihop.
I Vasa övningsskola går 950 barn och unga från förskola till gymnasium.
- Vi har förberett oss så vi står inte helt handfallna.
Klockars berättar att alla eleverna till exempel har egen ipad och verktyg på den så att lärare ska kunna handleda enskilda och grupper av elever. Det blir också inlämningsuppgifter och projektarbeten.
Det som enligt Klockars blir en utmaning är att eleverna måste orka studera på distans ganska länge, i alla fall till den 13:e april.
- Undervisningen kommer inte att vara optimal. Jag är rädd att uthålligheten blir ett problem. Att ha självdisciplin är inte alldeles enkelt.
En annan utmaning är hur de allra yngsta eleverna ska klara distansundervisning.
- Lärarna där har tankar och ideer som låter helt möjliga att genomföra med vårdnadshavarnas hjälp. Men det kommer att krävas ganska mycket för att få det att fungera.
Gymnastik via träningsdagbok
Klockars säger att också lärare i mer praktiska ämnen har ideer om hur de ska göra. Till exempel så gymnastiken sköts med hjälp av en träningsdagbok för eleverna.
- Eleverna fyller i och uppdaterar på ett sådant sätt att läraren kan ta del av det. För under hela den här tiden ska eleven bedömas, så någon typ av dokumentation behövs.
Inte minst för de elever som i vår går ut grundskolan är det viktigt att det blir en rättvis och mångsidig bedömning, enligt Klockars.
Det som gläder Klockars är att abiturienterna får slutföra studentskrivningarna.
Oklart hur många som hör till undantagen
För de minsta barnen med föräldrar som jobbar inom branscher som är avgörande för samhällets funktioner gör regeringen ett undantag. Det kan handla om barn till anställda inom vård, logistik och handel. Deras barn i förskola och årskurs 1-3 ska få fortsätta gå i skola med närundervisning. Första steget blir enligt Klockars att ta reda på hur många barn det här gäller.
- Det finns många frågor ännu, säger Klockars.
Till exempel blir skollunchen eventuellt en utmaning eftersom regeringen också talar om en begränsning på maximalt 10 personer för folksamlingar
Klockars hoppas också att både vårdnadshavare, barn och unga har förståelse för åtgärderna.
- För att det här ska ha någon effekt så borde våra barn och unga förstå att man inte samlas i till exempel shoppingcenter eller kafeer.
Daghem håller öppet
Enligt statsrådets anvisningar håller enheter inom småbarnspedagogiken öppet. Samtidigt uppmanas föräldrar att hålla sina små barn hemma om det är möjligt. Både Vasa och Karleby informerar om det här och uppmanar föräldrar att ha barnen hemma om det är möjligt.
Det som fortfarande verkar vara oklart är vilka branscher som räknas som samhällsbärande, och när en förälder alltså har rätt att skicka sitt barn i årskurs 1-3 till skolan.
- Det är svårt att veta vilka branscher som räknas till de viktiga för samhället. Men vi får se, säger stadsdirektör Stina Mattila i Karleby.
Artikeln uppdaterades 16.3 kl. 20:30 med uppgifter om att daghemmen hålls öppna.