Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Trebarnsförälder är lättad över regeringens beslut - Åborektor skulle ha föredragit att skolorna förblivit öppna

Från 2020
Uppdaterad 16.03.2020 21:03.
Ungas fötter.
Bildtext Skolorna stänger sina dörrar på onsdag.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Finland tyr sig till massiva åtgärder för att bekämpa coronaviruset och undantagsförhållanden råder. Det här betyder bland annat att skolorna stänger sina dörrar runt om i landet på onsdag.

Trebarnsföräldern Pia Widén välkomnar de hårda tagen. Nu jobbar skolorna för att få i gång distansundervisningen på onsdag.

Åborektor skulle ha föredragit att skolorna håller öppet

Redan under måndagen var det glest i Åboskolorna. 157 av drygt 500 elever i Cygnaeus skola och Braheskolan stannade hemma. Skolorna har undervisning på tisdag, men rekommendationen är att eleverna stannar hemma.

Från och med onsdag börjar den nästan en månad långa skolstängningen som pågår till den 13 april.

Under den tiden ordnas distansundervisning. Undantaget är barn i årskurs 1 till 3 som har föräldrar som jobbar med kritiska samhällsfunktioner som till exempel inom vården, för dem erbjuds undervisning i klass.

Nicke Wulff, rektor för de två nämnda skolorna, hade föredragit att skolorna förblivit öppna. Ett beklagligt beslut, men jag förstår myndigheterna, säger han.

– Vi måste få igång distansundervisningen så fort som möjligt. Vi har gjort vissa förberedelser då en del elever redan varit borta från skolan.

Nicke Wulff i Cygnaeus skola.
Bildtext Ett beklagligt beslut, säger rektor Nicke Wulff.
Bild: Yle/Daniel Korpi

Förälder: Jag är glad över beslutet

Trebarnsföräldern Pia Widén är lättad över regeringens beslut om undantagstillståndet. Hon och hennes familj har nyligen flyttat från Helsingfors till Åland.

Widén hade hoppats att Finland skulle ha stängt skolorna redan tidigare eller att familjerna skulle ha fått klarare signaler redan tidigare om att det är okej att ordna undervisningen för barnen hemma.

- Jag är glad över att det här beslutet togs. Jag förstår att det tar tid att fatta ett sådant beslut. Trots det tycker jag att Finland har reagerat mycket långsamt, jämfört med de andra nordiska länderna.

Widéns barn har gått i hemskola redan i flera dagar

Enligt Widén har allt skett väldigt snabbt. För en och en halv vecka sedan gick barnen fortfarande i skolan. Men förra veckans onsdag fattade familjen beslutet om barnen stannar hemma och att undervisningen sköts på distans.

- Vi har astma i familjen och en familjemedlem som har blivit opererad. Vi ville inte ta den risken att viruset sprider sig, säger Widén.

Hon konstaterat att familjerna är mycket sociala enheter och träffar varandra. Barn träffar varandra i skolan och vuxna på arbetsplatsen.

Profilbild på Pia Widén.
Bildtext Pia Widén är lättad över regeringens beslut.
Bild: Privat.

Genom att följa med hur läget var i Italien och Kina och vilket tryck det har lagt på samhället och hälsovården, valde familjen att sätta sig i en frivillig karantän redan i ett tidigare skede.

- Jag har en stark tro på det finländska skolsystemet och vi kan inte ersätta det som sker i skolan och i skolmiljön. Men att vara borta nu en tid är något som vi moraliskt kan leva med, säger Widén.

Widén tror att vårt tänkesätt också globalt kommer att ändra i och med pandemin.

- För första gången stänger vi allt det som vi har jobbat för och att fri rörlighet inte får begränsas. Det sättet att tänka har säkerligen förändrats nu.

Diskussion om artikeln