Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

President Niinistö om coronasituationen: "Det kan vara lockande att bara tänka på sig själv och sina närstående, men vi behöver alla varandra"

Från 2020
President Niinistö efterlyser gemenskap: "Vi kommer att klara detta" - Spela upp på Arenan

Det kan vara lockande att bara tänka på sig själv och sina närstående, men vi har ett gemensamt ansvar när det kommer till coronaviruset, var president Sauli Niinistös budskap när han intervjuades av Yle Uutiset på måndagen.

Enligt Niinistö måste människor vara beredda på att förändra sina vanor för att skydda sig själv och sina medmänniskor. Plötsligt blir saker som hälsa, försörjning och människoförhållanden det enda som upptar våra tankar.

- Det kan vara lockande att bara tänka på sig själv och sina närstående, men det fungerar inte så. Vi behöver alla varandra, förr eller senare. Vi har alla ett personligt ansvar.

Niinistö välkomnade också besluten regeringen fattade idag, bland annat om att stänga skolor.

- Jag är säker på att människor har väntat på att vi fattar beslut som innebär att vi kan göra vad som krävs för att bekämpa viruset.

Hur kommer det gå för vårt land? Klarar hälsovården av trycket, överlever ekonomin?

- Finland har varit med om värre. Jag anser att vi klarar oss, men visst kommer skador uppstå. Jag hoppas ändå att situationen ger oss erfarenheter som för oss närmare varandra.

Diskuterade gränsfrågor med Putin

Under måndagen talade Niinistö i telefon med Rysslands president Vladimir Putin om coronasituationen.

- Vi diskuterade gränsfrågor, utan att bestämma någonting. Coronaviruset bekymrar också honom. Han tycktes ha en uppfattning om att Ryssland gjort framsteg i sin coronaforskning, jag hoppas han har rätt.

På frågan om gränsen mot Ryssland kommer stängas hänvisade Niinistö till EU.

- Jag har förstått att man på Schengenområdet planera att fatta beslut gällande resandet över gränserna. Det är ändå viktigt att se till att resande som är viktigt för näringslivet inte begränsas.