Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ole Norrbacks viktigaste corona-råd: Lita på myndigheterna, tvätta händerna, ta hand om de ensamma – och stäng börsen

Från 2020
Ole Norrback gästar Yle debatt 10.12.2015
Bildtext Ole Norrback är ordförande för ett förbund som just nu inte kan ha några aktiviteter. Coronaviruset är farligast för de äldre.
Bild: Heidi Finnilä / Yle

Ensamheten kan bli ett stort problem när Corona-karantänen slår till och de äldre inte kan träffas på grund av smittrisken. Ordförande Ole Norrback är bekymrad. Svenska pensionärsförbundets verksamhet ligger nu helt nere.

Verksamheten i Svenska pensionärsförbundet har nästan helt upphört. Inga möten eller aktiviteter finns, verksamheten har gått i stå, berättar ordförande Ole Norrback.

Pensionärsförbundets webbsidor finns långa listor med aktiviteter som har inhiberats, allt från Berlin- och Spanien-resor till äldrerådsseminarier, sommarfester och it-kurser.

Också en pop- och rockkryssning till Stockholm i slutet av mars har inhiberats. Pensionärsförbundets 20 000 medlemmar måste helt enkelt stanna hemma.

“Åtgärderna för sent, för mycket eller för lite”

Bland pensionärerna finns det tre typers reaktioner. En liten grupp tycker att förbundet är för sent ute och gör för lite. En stor grupp är besviken, man har sett fram emot att träffas.

– Vår verksamhet går ju ut på att upprätthålla sociala kontakter för de äldre och umgås, betonar Norrback. Nu kan ensamheten bli ett problem för dem som annars är aktiva i föreningslivet.

Det finns också en tredje grupp som tycker att det är väl mycket hysteri kring det hela.

– Pensionärerna är precis som vanligt folk. Gruppen mellan 60 och 107 år innehåller en och en halv miljon åsikter – så många är vi, hela skalan är företrädd, påminner Ole Norrback.

"Myndigheterna vet bäst"

Det finns alltså många åsikter, också sådana som kraftigt kritiserar regeringens beredskapslag och begränsningar.

Med tanke på Ole Norrbacks bakgrund som mångårig politiker är det kanske inte överraskande att han bedömer att man ska följa myndigheternas rekommendationer.

– De vet bäst. Jag har inte den kunskapen att jag kan göra bedömningar.

Vi ska skydda dem som är mest hotade, gamla människor med underliggande sjukdomar. För dem är det viktigt att inte umgås utåt. Det är till exempel naturligt att äldreboenden förbjuder besök.

Men sen finns en stor grupp friska pensionärer. De är nog mer utsatta än de yngre, men kan ändå leva ett förhållandevis aktivt liv, enligt Norrback.

"Bra att vi satsat på datorkurser, kan bota ensamheten"

– Vi som är rörliga har ett stort ansvar. Vi får försöka komma ihåg de andra, för ensamheten är ett verkligt gissel. När vi inte kan träffas på möten så kan vi åtminstone ringa varann, gå och köpa mat för andra, säger Ole Norrback.

Människan är social och vill ha ett samhälle där vi månar om varandra.

– Nu borde vi utveckla nya former av aktivitet och att umgås. Vi har ju satsat mycket på att lära pensionärer att använda datorn. Det kan man ha verklig nytta av nu, säger Ole Norrback.

I slutändan gäller det personliga ansvaret, men pensionärsföreningarna får försöka organisera det här lite mer systematiskt anser Norrback.

– Här kommer inte stat och kommun och håller oss i hand när vi är ensamma. Alla har ett medmänskligt ansvar, både unga och äldre. Det får vi nu leva upp till, i en helt ny situation, som för många väcker både oro och ångest.

Lordi på besök hos ambassadör Ole Norrback i Aten under ESC 2006.
Bildtext Ole Norrback var Finlands ambassadör i Aten, när Lordi segrade i Eurovisionstävlingen. Nu är det andra demoner som oroar
Bild: Yle/Kjell Ekholm

"Aldrig upplevt något liknande"

– Jag har levt länge, men inte har jag upplevt en sån här situation, säger Ole Norrback, som fyller 79 år i dessa dagar.

Han har 4 000 dagar som minister i bagaget, var mångårig riksdagsman och senare också ambassadör. Men Ole Norrback vill inte göra några bedömningar om smittrisk eller framtiden.

– Min första spontana reaktion när det gäller beslut om till exempel skolstängningar är att jag verkligen inte avundas beslutsfattarna som måste ta ansvaret i den frågan.

Norrback minns långfredagen som barn, då han inte fick gå ut. Det var årets längsta dag. Nu tänker han på barnen som ska sitta hemma, speciellt om båda föräldrarna är borta. Skolan är ändå en kontrollerad miljö.

"Stäng inte allt - men gärna aktiebörsen"

– Jag skulle hoppas att man inte stannar upp hela samhället för mycket. Det leder till växande problem också i vården.

Det behövs nya former i samhället för att upprätthålla ekonomisk aktivitet, som ger oss råd att utveckla vården ytterligare. Nu stannar allt upp.

– En åtgärd i ekonomin borde vara att stänga börsen omedelbart. Där är ju fullständig hysteri, säger Ole Norrback. Antingen har aktierna varit helt fel värderade tidigare, eller så är de det nu, eller både och. Men det säger något om den verksamheten.

Undvik att skrämmas och låt eftervärlden avgöra

Ole Norrback kritiserar medierna för alltför mycket rapportering om coronaviruset. Det har inte varit osakligt, men mycket kompakt.

– Ge oss något annat att tänka på, det händer så mycket annat, positivt i världen.

Myndigheterna skräms också, då man bollar med alltför många osäkra siffror, enligt Norrback.

Han betonar de grundläggande råden om personligt ansvar; tvätta händerna och sköt hygienen, inte ha närkontakt utan hålla avstånd, nysa i rockärmen och inte ta i hand.

– Men annars måste vi leva så normalt som möjligt. Skapar vi nu en stor ensamhet så skapar vi också depressioner som leder till hälsoproblem.

Det är den avvägningen som är oerhört viktig i samhället nu, betonar Ole Norrback.

Det är eftervärlden som sedan måste avgöra om det som gjordes räckte eller var för mycket, kom för tidigt eller för sent.

Artikeln bygger på en radiointervju i Yle Vega på måndag eftermiddag.

Diskussion om artikeln