Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Åland isolerar sig och skapar karantängräns mot resten av landet och världen

Från 2020
Veronica Thörnroos.
Bildtext Lantrådet Veronica Thörnroos.
Bild: Tiina Tahvanainen, Ålands landskapsregering

Än så länge har inte ett enda coronavirusfall upptäckts på Åland. Men för att skydda landskapet från viruset ska alla som varit utanför landskapets gränser vara i karantän i 14 dagar. Det gäller också ålänningar som rest till fastlandet.

- Situationen är svår, men inte omöjlig, säger lantrådet Veronica Thörnroos om coronavirusläget på en presskonferens i Mariehamn.

För att ligga ett steg före i utvecklingen har landskapsregeringen, tillsammans med landskapsläkaren och Ålands hälso- och sjukvård redan förberett ett utskick till de åländska kommunerna. Det kommer omarbetas efter att Finlands regering meddelade att de vill utlysa undantagstillstånd.

- Rekommendationen nu är att alla som rest utanför Åland, inklusive till Finland, stannar hemma i 14 dagar , säger Ålands social- och hälsovårdsminister Annette Holmberg-Jansson (Moderat samling) till Nya Åland.

Anledningen är att Finland har över 270 bekräftade coronafall.

- Utanför Åland är också Finland, eftersom det finns en smitta i Finland som vi inte har här, säger Holmberg-Jansson.

Huruvida ålänningar kan besöka läkare i Åbo eller i Sverige för vård är oklart när presskonferensen hölls. Men om det blir förändringar blir patienten kontaktad.

Ålands landskapsläkare Knut Lönnroth konstaterar att det på Åland tagits ett tiotal coronavirusprov, men att samtliga varit negativa. I resten av Finland har man däremot sett en ökning.

Försiktighetsåtgärder tas också när det kommer till äldrevården.

- Nu införs besöksförbud på äldreboenden. Besöksförbud på ÅHS (Ålands hälso- och sjukvård) har vi redan infört, säger social- och hälsovårdsminister Holmberg-Jansson.

Transporter kan säkras med lagstiftning

Lantrådet Thörnroos kommenterade också vikten av att transporterna fortsätter trafikera via Åland.

- Det som är det viktigaste av allt är att transporterna till och från Åland kommer att säkras. Även om det inte skulle finnas ett privat rederi som trafikerar har vi möjlighet att via lagstiftning säkra transporter av livsmedel och medicin.

Enligt lantrådet Thörnroos finns det därför ingen anledning att hamstra.

- Det räcker om man klarar av sin försörjning med läkemedel och mat i tre dagar. 

De senaste dagarna har flera rederier som i vanliga fall tar i land på Åland meddelat att de stoppar vissa turer.

Beredskapslagen är från 2011. Ålands landshövding Peter Lindbäck konstaterar att det är de här tillfällena man har övat för.

- Personligen har jag övat för det här i 31 års tid. Jag hoppas att vi ska fylla vår rock.

Diskussion om artikeln