Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finlands ekonomi krymper med flera procent i år säger Etla, men majoriteten av företagen tror att de klarar sig utan uppsägningar

Från 2020
Uppdaterad 17.03.2020 11:48.
Tomt köpcentrum på grund av coronaviruset. Bildne är tagen uppifrån.
Bildtext Coronaviruset slår hårt mot ekonomin. I går uppmanade statsminister Sanna Marin (SDP) finländare att undvika att vistas på allmänna platser och till exempel i köpcenter. Den här bilden är från ett köpcenter i Böle.
Bild: Lehtikuva

Näringslivets forskningsinstitut Etla bedömer att Finlands bruttonationalprodukt kommer att krympa 1 till 5 procent i år på grund av coronavirusutbrottet. Samtidigt visar en EK-enkät bland företagarna att 40 procent tror att de står inför permitteringar eller uppsägningar till följd av coronaviruset.

Näringslivets forskningsinstitut bedömer att Finlands bnp kommer att krympa 1–5 procent i år. Den lägre siffran blir aktuell om pandemin kommer att fås under kontroll i Europa i mars-april och om EU-länder stimulerar ekonomin på ett kontrollerat sätt.

För närvarande bedömer Etla ändå att det negativa scenariot är sannolikare.

Etla beskriver pandemin som en global ekonomisk chock som drabbar både utbudet och efterfrågan. Den orsakas framför allt av de åtgärder som vidtas för att stävja pandemin.

Karantänsbestämmelserna, skolstängningarna och stängningarna inom servicebranscherna minskar på utbudet av arbete och leder till produktionsstopp.

Samtidigt minskar efterfrågan framför allt inom turismbranschen. Också restauranger och underhållningsbranschen drabbas.

Hopp om snabb återhämtning

Etla har tre scenarier för Finlands ekonomi i år och prognoschef Markku Lehmus säger att det sämsta alternativet ser ut att vara det mest sannolika.

Det som samtidigt är positivt är att Etla räknar med en snabb återgång till ekonomisk tillväxt. Även enligt det sämsta scenariot skulle ekonomin börja växa under det tredje kvartalet i år.

Etlas vd Aki Kangasharju säger att efter finanskrisen 2009 kom Finlands tillväxt i gång ordentligt först ett och ett halvt år efter att ekonomin började krympa.

- Den här gången väntar vi oss en V-formad chock där också vår produktion kommer i gång under årets tredje kvartal, i enlighet med Kinas utveckling, säger Kangasharju.

Etlas ekonomiska prognos baseras enligt Kangasharju på de första västerländska bedömningarna kring hur Kinas realekonomi har utvecklats under den kris som orsakas av coronaviruset.

Kinas ekonomi anses ha krympt upp till 13 procent under årets två första månader, men har kommit i gång i mars.

Kangasharju säger att tillväxtminskningen antas bli mindre i Finland och Europa eftersom åtgärderna med anledning av utbrottet inte blir lika våldsamma. Å andra sidan anses effekten av utbrottet bli längre än i Kina.

Majoriteten av arbetsgivarna tror att de klarar sig utan permitteringar eller uppsägningar

Samtidigt tror kring 40 procent av företagen att de står inför permitteringar eller uppsägningar till följd av coronaviruset, visar en enkät bland arbetsgivarna av Finlands Näringsliv EK.

Enkäten gjordes i slutet av förra och i början av denna vecka, innan regeringen hade hunnit meddela om införandet av en beredskapslag. Den besvarades av 780 företagare och företagsledare.

90 procent av de svarande uppskattade att pandemin kommer att inverka deras företagsverksamhet negativt. En lika stor andel ansåg att statliga stödåtgärder kommer att behövas.

Över hälften av företagen uppgav att de gjort förberedelser för att minska coronavirusets inverkan på deras ekonomi.

Finansminister Katri Kulmuni (C) meddelade igår på måndagen att regeringen jobbat fram ett finansieringspaket på fem miljarder på grund av coronavirusepidemin.

Källa: Etla, EK

Diskussion om artikeln