Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ingen vet när OS-kvalet i boxning fortsätter – OS-bronsmedaljören Mira Potkonen hann aldrig inleda kvalet

Från 2020
Uppdaterad 17.03.2020 12:43.
Mira Potkonen
Bildtext Mira Potkonen tvingas vänta på nya besked
Bild: Lehtikuva

Länge såg det ut som om boxarna skulle trotsa alla odds och fullfölja OS-kvalet. Måndagens beslut att avbryta kvalet lämnar nu vår OS-medaljör Mira Potkonen i total ovisshet om hur OS-platsen ska fixas.

Potkonen gick in till OS-kvalet i London som rankingetta i 60-koloklassen och besvikelsen var naturligtvis stor då man på måndagen bröt kvalet på grund av coronapandemin. Potkonen skulle ha inlett sitt kval på tisdagen med match mot det 19-åriga brittiska löftet Carolinen Dubois.

– Naturligtvis är besvikelsen stor för idrottaren. Potkonen var väldigt laddad och i ett ögonblick är allt över. Men under rådande omständigheter är det helt förståeligt, sade Potkonens tränare Maarit Teuronen för Yle.

Ännu på måndag genomfördes alla kvalmatcher enligt schemat. I Potkonens viktklass skulle OS-platsen ha avgjorts först på torsdag.

Enligt Teuronen vet ingen ännu hur OS-kvalet kommer att genomföras. Enligt den internationella olympiska kommittén IOK kommer alla världsdelars OS-kval i boxning att vara avblåsta ända till maj.

– Kvalturneringen fortsätter från exakt samma läge som vi är i just nu. Man håller fast vid alla gällande lottningar och rankningar, säger Teuronen.

Av de finländska boxarna i London hade Elina Gustafsson missat sin chans att ta en OS-plats i klassen 69 kg. På herrsidan hade Arslan Khatajev chans på måndag att säkra en OS-plats till Finland. Han förlorade ändå den avgörande matchen mot sin ungerska motståndare.

Diskussion om artikeln