Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Blodtjänst uppmanar: Sluta inte donera blod, ditt bidrag behövs fortfarande

Från 2020
Blodpåse som använts vid blodgivning.
Bildtext Vi behöver ungefär tusen blodgivningar per dag, men klarar oss med åttahundra. Just nu är vi nere i femhundra. Enligt blodtjänst klarar vi oss än så länge, men om donationerna fortsätter minska kan det bli problem.
Bild: Jyrki Komulainen/Röda korset

De senaste dagarna har blodgivningarna minskat i Finland. Röda korsets blodtjänst önskar nu att fler donerar blod för att undvika att blodlagren sinar. Blod behövs fortsättningsvis vid till exempel operationer, förlossningar och olycksfall.

De senaste veckorna har blodbehovet varit lite mindre än vanligt, och förra veckan har blodgivarnas antal dessutom sjunkit för varje dag.

- I slutet av förra veckan kunde vi se att blodgivningarna minskade dag för dag, säger Susanne Ekblom-Kullberg, läkare vid Röda Korsets blodtjänst.

Nedgången fortsatte under helgen och igår, måndag, var det endast femhundra blodgivare som kom då det i vanliga fall brukar landa på cirka åttahundra blodpåsar per dag.

Ekblom-Kullberg påpekar att det i det här läget är viktigt att få blodgivarna att hörsamma blodtjänstens kallelser och att följa med blodbehovet så att verksamheten inte stannar av på grund av virusepidemin och dess inverkan på samhället.

- Men blodtjänstverksamheten stannar alltså inte av trots restriktionerna, påminner Ekblom-Kullberg.

Susanne Ekblom-Kullberg
Bildtext Susanne Ekblom-Kullberg, läkare vid Röda Korsets blodtjänst, vill uppmana folk att donera blod. Blodtjänsten fungerar som normalt även i dessa tider, påminner hon.

Livsviktig verksamhet

Blodtjänstens verksamhet fungerar alltså som vanligt även i dessa tider.

Har man varit utomlands ska man dock hållas hemma i två veckor.

Man bör givetvis också vara kärnfrisk, och inte ha några som helst förkylningssymtom om man vill ge blod.

Blodprodukter behövs givetvis fortsättningsvis vid till exempel operationer, förlossningar och olycksfall.

Även cancerpatienter och för tidigt födda barn är i behov av blod.

- För de här grupperna minskar inte behovet, även om blodbehovet i allmänhet sjunker vid en infektionspandemi då man minskar på de icke brådskande operationerna.

Följ med det dagliga blodbehovet på blodtjänsts hemsida.

Enligt Ekblom-Kullberg är blodlagren just nu i balans trots senaste dagarnas minskade blodgivning, men:

- Om vi inte får fler blodgivare att komma och donera blod under de kommande dagarna så kan det bli låga nivåer i våra lager. Det försöker vi förstås förhindra.

På blodtjänst tror man ändå på resultat genom att skicka ut fler kallelser och genom att informera på sina hemsidor och på sociala medier.

Trots att vi just nu uppmanas att undvika möten på offentliga platser gäller detta inte då det kommer till blodgivning.

- Blodgivning är en livsiktig verksamhet och behovet stannar inte av.

I mån av möjlighet kommer blodtjänst uppmana folk att komma och donera blod via tidsbeställning till de fasta blodbyråerna.

Situationen ändrar snabbt

Då epidemin framskrider är vi alltså beredda på att blodbehovet minskar i och med att icke-brådskande operationer minskar.

- Så vi kommer klara oss med mindre blod tills vidare, men situationen ändrar från dag till dag och då måste vi reagera så snabbt vi kan.

Det dagliga behovet ligger egentligen på ungefär åttahundra blodgivningar per dag, men som Ekblom-Kullberg konstaterar har behovet av blod under de senaste veckorna varit något mindre.

De frivilliga blodgivarna hjälper årligen ungefär 50 000 finländare.

Eftersom blod inte kan ersättas med konstgjorda preparat är det donerade blodet livsviktigt för många allvarligt sjuka.

Diskussion om artikeln